onbekend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onbekend door Joost Haenen, 2006

 

 

Geen openbare kunst

 

EINDHOVEN – Drie maanden heeft het beeld ’Onbekend’ staan pronken in het Stadswandelpark in Eindhoven. Tussen de grote vijver en het radiomonument had kunstenaar Joost Haenen een plek gevonden waar het naar zijn idee goed tot zijn recht kwam.

 

Gisteren werd hij aangesproken door de parkbeheerder, die hem vertelde dat hij het kunstwerk voor vanochtend negen uur moest verwijderen.  Zou hij dat niet doen, dan zou de gemeente het laten opruimen. Haenen had immers geen vergunning.

De gemeente laat weten dat een dergelijk kunstinitiatief gemeld moet worden bij de Adviescommissie Stadsbeeld. Geeft die een positief advies, dan moet er een bouwvergunning worden aangevraagd. „Dat had ik ook gehoord van die parkbeheerder“, vertelt Haenen. „En hij zei er meteen bij dat ik geen kans zou maken. Daarom heb ik ook al die moeite niet gedaan. Dan ben ik een paar maanden verder en is het hele idee weg.“

 

 

Het beeld hóórt in het park, vindt Haenen, die woont en werkt op een steenworp afstand, in een gekraakte voormalige Mercedessloperij aan de Hofdijkstraat. Oude leidingen uit de sloopresten van de ROC-school achter zijn atelier heeft hij daar aan elkaar gelast. Het resultaat doet denken aan een grote vogel, die met een snavel iets aan het zoeken is.

 

„Ja, dat zie ik er zelf ook wel in“, grijnst de artiest. „Weet je, het is een mooi park, maar het nieuwste beeld staat er al meer dan twintig jaar. Er gebeurt hier nooit iets. Daarom heb ik het ook gedaan. En dan niet langs de formele weg, dat hoeft allemaal niet. Het heeft er nu drie maanden gestaan; ik heb mijn punt gemaakt.“

 

Vannacht heeft hij het beeld zelf weggehaald. „Ik hoop dat iemand het mooi vindt en dat het een plaats krijgt in een galerie.“

 

           (site van het Eindhovens Dagblad, 8 juni 2006)

 

 


 

Wildplaatsen heeft zich ook voorgedaan in Amsterdam.  Voorbeelden zijn de  ‘gestreelde borst ‘ op het Oudekerksplein (Centrum) en het ‘zagertje’ in het Leidsebosje (West). De gemeente heeft de beelden omarmd en maakt er goede sier mee op de site onder het hoofdstuk Vrije tijd en Toerisme:

 

De afgelopen vijftien jaar is het Amsterdamse straatbeeld verfraaid met diverse plastieken van een onbekende kunstenaar. De verrassende bronzen en ijzeren beelden zijn zonder enige aankondiging in het holst van de nacht geplaatst door de maker.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Stadswandelpark Eindhoven

 

Foto’s: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Stadswandelpark Eindhoven