Zuil 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuil  van Theo van Brunschot, 1973

 

 

Uit het boek ‘De druppel holt de steen uit’ van José Boyens (1986) over het werk van Theo van Brunschot: “Bij alle staande zuilen valt in meerdere of mindere mate een tendens tot het immateriële waar te nemen. Dankzij hun solitaire vorm en de vaak ver doorgevoerde polijsting hebben zij de neiging om aan het materiekarakter van de steen te ontstijgen en de transcedente eigenschappen daarvan op te roepen.”

 

 

 


 

Theo van Brunschot (1937-1997)

 

Info

 

Voor van Brunschot was het fysieke hakken en houwen van wezenlijk belang. Hij bewerkte de steen rechtstreeks en kwam zo, met het ontwerp in het hoofd en uitgaande van de natuurlijke eigenschappen van het materiaal, tot het eindresultaat. Theo van Brunschot is altijd gefacineerd geweest door monolithen uit prehistorische culturen.

 

 

                        

 

De Telegraaf, januari 1990: Vier beeldhouwers uit de regio Eindhoven-Helmond bijeen die graag ‘en taille directe’ in steen werken, Van links naar rechts: Theo van Brunschot, Henk Oddens, Jos Reniers en Heinz Reijnders. De foto is gemaakt ter gelegenheid van een tentoonstelling in museum Kempenland: ‘Direct in steen gehakt’.

 

 

 


 

Stadswandelpark, Eindhoven

 

Foto: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Stadswandelpark Eindhoven