Parkbeeld 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parkbeeld  van Henck van Dijck, 1989

 

 

In het gras (of pas ingezaaide gras) staan naast elkaar twee stukken steen. Het ene blok is ruw gehakt en schijnbaar onbewerkt, het andere is glad gepolijst. De tegenstelling tussen natuur en cultuur die Van Dijck hiermee verbeeldt, wordt samengebracht door een koperen boog die de stukken steen met elkaar in verbinding brengt. De boog doet denken aan een stuurrad, dat in het steen lijkt te kunnen wegdraaien. De wederzijdse afhankelijkheid van natuur en cultuur is een terugkerend element in het werk van Van Dijck.

(uit: Beeldengids Nederland, 1994. Uitgeverij 010)

 

 

 

                                                       2013: het ‘wiel’ dat het gestolen bronzen exemplaar vervangt, is van rvs

 

 

Opnieuw bronzen beeld weg uit park

 

09 februari 2011 |  www.ed.nl

 

EINDHOVEN - Bronsdieven hebben na een periode van relatieve rust opnieuw hun slag geslagen. Ditmaal in het Stadswandelpark, waar een bronzen wiel van het 'Parkbeeld' van Henck van Dijck werd meegenomen. Van het Parkbeeld staan twee hardstenen blokken en een koker van cortenstaal nog overeind. Het bronzen restdeel is vermoedelijk eind januari van zijn sokkel getrokken en meegenomen. De diefstal werd onlangs door Van Dijck zelf ontdekt.

 

Het beeld was nog niet voorzien van een chip of roestvrijstalen verankering, dat de diefstal had moeten bemoeilijken. Alle bronzen beelden in de stad worden daar op den duur mee uitgerust. Het besluit daartoe werd genomen, na een golf van beelddiefstallen vorig jaar. De gemeente overlegt nog met Van Dijck over het herstel van het beeld. Ook de wijze waarop het beveiligd wordt, staat nog niet vast.

 

 


 

Henck van Dijck (1956)

 

Wikipedia

 

 

 

Het pal voor het kunstwerk geplaatste bordje stoort het beeld

 

 

 


 

Stadswandelpark, Eindhoven

 

Foto’s: april 2006 en november 2013

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Stadswandelpark Eindhoven