de Boog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Arch door Henry Moore, 1979-80

 

 

Kado aan Engeland

 

Het kunstwerk werd speciaal voor de Kensington Gardens in Londen gemaakt als cadeau aan het land na een grote overzichtstentoonstelling in 1978 in de Serpentine Gallery, een museum gelegen in het park. De expositie werd gehouden ter ere van de tachtigste verjaardag van de beeldhouwer.

 

 

 

 

 

 

Moore koos zelf de plek voor het kunstwerk, de noordoever van Long Water. Op die plek eindigt de langste zichtlijn in het gebied,  vanaf het punt is in de verte het Kensington-paleis te zien.

 

Al vanaf 1962 creëerde Moore versies van The Arch waarbij hij gebruik maakte van brons, fiberglas en travertijn. De boog in de Kensington Gardens, is gehouwen uit travertijn. Het beeld is afgeleid van een beenderfragment en eerst gemodelleerd tot een sculptuurtje van een klein aantal centimeters hoog. Het model is daarna uitvergroot tot een werk van zes meter hoogte, het is opgebouwd uit zeven stenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitaliteit van binnenuit

 

Moore streefde ernaar dat zijn beelden vitaliteit uitstraalden: “One of the things I would like to think my sculpture has is a force, is a strength, is a life, a vitality from inside it, so that you have a sense that the form is pressing from inside trying to burst or trying to give off the strength from inside itself … This is perhaps what makes me interested in bones as much as in flesh because the bone is the inner structure of all living form.”

 

 

 

 

 

 

In 1996 bleek dat het beeld instabiel was geworden. Het werd weggehaald, opgeslagen, onderzocht en gerestaureerd. Uiteindelijk is het werk in 2012, na zestien jaar, teruggekeerd op zijn oude stek.

 

 

 

 

 

 

 


 

Henry Moore (1898-1986)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Kensington Gardens, Londen

 

Foto’s: november 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld