Oorlogswinter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fietsend meisje in de laatste oorlogwinter door Tineke Bot, 1981

 

                              ook wel genoemd: De koerierster en Vrouw op voedseltocht

 

 

 

 

.

 

Voedselhulp

 

Het beeld is de gemeente Leeuwarden aangeboden door een voormalig onderduiker die onbekend wilde blijven. Het stelt een vrouw voor die een fietstocht onderneemt naar de buitengebieden om voedsel in te zamelen voor onderduikers. Het werd onthuld door de drie zusters Haanstra, 59, 57 en 53 jaar oud. Zij hadden zich in de oorlogsjaren ingezet om per fiets voedsel voor onderduikers uit de provincie naar Leeuwarden te halen. De gezusters meenden dat met dit beeld ook hun moeder werd geëerd, zij had onderduikers opgenomen.

 

 

 

 

                                                                                           Foto: Leeuwarder courant, 4 mei 1981

 

 

 

 

 

Vandalisme en verzinsels

 

Augustus 1982 verdween de fietster van haar sokkel. Een tip kwam binnen bij de politie: drie jongens waren met het beeld gezien maar even verderop hadden ze het niet meer bij zich. Ter plaatse werd de gracht afgedregd en het beeld gevonden, duikers brachten het boven water. Een brugwachter: “Het is haar hoor, maar de banden zijn leeg.”

 

De provinciale en landelijke kranten die over de vermissing berichtten, noemden het beeld toen al ‘De koerierster’. Uit de duim van dagblad Trouw: “Het kunstwerk symboliseert de belangrijke rol die koeriersters speelden in de tweede wereldoorlog.” De Telegraaf fantaseerde: Het beeld is een hommage aan het dappere werk dat in de oorlog door koeriersters werd verricht in dienst van de illegaliteit“ De Volkskrant verzon: “geschonken als aandenken aan de grote verdiensten van de koeriersters in de Tweede Wereldoorlog.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Tineke Bot  (1945)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 


 

Leeuwarden, Noorderplantage

 

Foto’s: maart  2018

 

 

Startpagina