Stapeling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Privé sur mobi door Bertrand Lavier, 1985

 

 

 

 

 

 

Tangerines

 

Lavier is bekend geworden door zijn stapelingen van niet voor de hand liggende objecten. Hij maakte de eerste in 1984, het werk Brandt/Haffner. Het gestapelde object bestond uit een koelkast op een safe. Later stapelde hij ondermeer een kast op een vriezer (Ikea/Zanussi, 1986) en een elektrische kachel op een archiefkast (Knapp-Monarch/Solid Industries, 1986).

 

Lavier volgde een opleiding aan de tuinbouwschool. Deze studie wekte zijn interesse in hybridiseren. Zijn uitspraak: “Als je een sinaasappel en een mandarijn combineert, krijg je een tangerine. Het is echt een fifty-fifty mix van de twee vruchten. Hetzelfde is het als ik een piano beschilder of een koelkast op een safe zet. Het resultaat lijkt te zweven tussen de twee afzonderlijke delen. Onder de verflagen zit nog steeds de echte piano, maar je kan je ook op de verf als verf concentreren. Je zou kunnen zeggen dat mijn werken gelijk zijn aan de tangerines.”

 

Graansilo en garagebox

 

Privé/Mobi of Privé sur mobi is een graansilo op een garagebox. De installatie werd in 1987 getoond in het Grenoble Museum. Een commentator over deze stapeling: Het contrast tussen de twee emblemen van  industriële moderniteit en een museale omgeving accentueert hun provocatieve karakter. Maar het arrangement heeft ook visuele kwaliteit: de proporties van de gestapelde massa’s, het evenwicht tussen de slanke cylinder en het lange blok, en het ritme dat gecreëerd wordt door de verticale en horizontale lijnen dragen bij aan een hecht samengesteld en uitgebalanceerd ensemble.

 

 

 


 

Bertrand Lavier (1949)

 

Wikipedia                      Beschouwing over Lavier, 1988

 

 

 

 

 

 

 


 

Ingang Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld