Luie koning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lazy king door Alain Séchas, 2008

 

                         Tentoonstelling ‘Grandeur’, Sonsbeek 2008, Arnhem

 

 

 

 

Vast element in het werk van Séchas is de menselijke figuur, meestal een man met de kop van een kat. De sculptuur in Sonsbeek, ‘de luie koning’, kan bij nader inzien ook in het bezit zijn van een kattenhoofd: de buitenste punten van de kroon zouden kattenoren kunnen zijn.

 

Inspiratiebron was Paul Lafarque die in 1880 een ode schreef aan het zalig nietsdoen: ‘Le Droît à la Paresse’, ofwel: ‘Het recht op luiheid’. Volgens Séchas is er geen grandeur mogelijk zonder rust en ontspanning. Om te kunnen genieten is geestelijke rust nodig.

 

 

 

 

 

De commissie Beeldende Kunst en Vormgeving heeft de luie koningkat niet op het lijstje advies aan te kopen kunstwerken gezet. Door kunstkenners wordt het gezien als een te gemakkelijk beeld. Het heeft humor, het is leuk maar niet heel sterk, het is meer een uitvergrote stripfiguur is de argumentatie. Het college van Arnhem heeft toch besloten het werk aan te kopen. De cultuurwethouder: "Heel veel mensen hebben ons gevraagd om Lazy king voor de stad te behouden. Daar willen we niet aan voorbij gaan."

 

Persbericht

 

De Lazy king blijft in park Sonsbeek liggen. De gemeente Arnhem heeft het kunstwerk van de Fransman Alain Séchas aangekocht. Het populairste beeld van de tentoonstelling Sonsbeek 2008 wordt nog wel voorzien van een antigraffitilaag. Dat is hard nodig, want tot grote schrik van de organisatie bleek de Lazy king ineens ogen en een mond te hebben.

 

 

 

 

 

Vandalisme

 

Van de website van de Gelderlander: De Lazy King werd in mei 2012 onthoofd, in brand gestoken en raakte onherstelbaar beschadigd. Een altijd onbekend gebleven persoon heeft vermoedelijk de smeulende restanten van een barbecue over het beeld gegooid. De gemeente besloot een nieuwe hufterproof-versie van het beeld te laten maken; inclusief transport- en plaatsingskosten was de schade een halve ton. Eind 2013 is de luie koning teruggeplaatst.

 

In 2014 bleek opnieuw de kop beklad, het beeld had een gezicht gekregen.

 

 


 

Alain Séchas (1955)

 

www.alainsechas.com

 

Woont en werkt in Parijs.

 

 


 

Tentoonstelling Sonsbeek 2008, Arnhem

aangekocht

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld