Planeet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bol door Herman Makkink, 1987

                            (geplaatst in 1992)

 

 

 

 

 

Gemetselde planeet

 

Een hemellichaam op aarde. Met de verschillende kleurenbanden en de lichte hellingshoek, doet de bol denken aan een verre planeet van ons zonnestelsel. Het ligt op onze aarde een vreemde eend in de bijt te zijn.

 

Metselwerk speelt een belangrijke rol in het werk van Herman Makkink. Het materiaal keert steeds terug, in de vorm van bollen, cilinders, koepels. Het gebruik van metselwerk heeft zijn oorsprong in Makkinks interesse voor resten van oude culturen, zijn interesse in ruļnes. Hij maakte in zijn jonge jaren een voettocht over de wereld en dat alles heeft zijn weerslag in zijn werk: planeten, bouwsels en schijnonderkomens (obelisk, wegwerphuisje, zwerfhuis, planeet met huisje, ellipsoļde) vormen een belangrijk deel van zijn oeuvre.

 

 

 

 

 

 

 


 

Herman Makkink (1937-2013)

 

Wikipedia                  www.hermanmakkink.com

 

In 1971 had Makkink in zijn toenmalige woonplaats Londen zijn eerste solo-tentoonstelling in het Courtauld Institute of Art. In die tijd maakte hij furore met zijn erotische sculptuur Rocking Machine en zijn dansende, naakte Christusfiguren, Christ Unlimited, die Stanley Kubrick gebruikte in zijn film A Clockwork Orange. Hij werkte later, behalve in Nederland, in Engeland en Italiė.

 

In Nederland meldde o.a het Parool en de Volkskrant zijn overlijden, in Engeland kreeg hij drie maanden na zijn dood een postuum in The Telegraph.

 

 

 

 

 

 

 


 

Apeldoorn,  Sprengenpark, Asselsestraat / Henri Dunantlaan

 

Foto’s:  juli 2012

 

 

Startpagina