Canadees Bevrijdingsmonument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument door Henk Visch, 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederland is in 1944-45 door buitenlandse troepen bevrijd van de Duitse overheersing. Canadese militairen hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Aan het einde van de oorlog hadden zij hun  hoofdkwartier gevestigd in paleis Het Loo en om de Canadezen te eren werd in Apeldoorn decennia lang iedere vijf jaar een defilé georganiseerd voor de veteranen. Maar de tijd schrijdt voort en de rijen dunden uit. Om een blijvende herinnering en uiting van dankbaarheid te maken is in 2000 een monument geplaatst tegenover Het Loo.

 

Henk Visch maakte een bijna 5,5 m hoge man met een trieste uitstaling maar die toch vrolijk met twee hoeden zwaait. Hij treurt en is blij tegelijk. ’s Zomers loopt het water hem uit de ogen. De kunstenaar wilde met de figuur een aantal tegenwaarden uitbeelden: de blijdschap over de bevrijding tegenover de pijn van het verlies van levens, vrede tegenover oorlog, verwelkomen tegenover afscheid, het verleden tegenover de toekomst en Canada tegenover Nederland. De verbondenheid met Canada is ook tot uitdrukking gebracht door in de hoofdstad Ottawa eenzelfde beeld te plaatsen.

 

 

 

 

 

 


 

Henk Visch  (1950)

 

www.henkvisch.nl 

 

Wikipedia

 

Henk Visch is een kunstenaar die zich uitdrukt in verschillende disciplines. Hij begon als tekenaar en graficus, maar legt zich vanaf 1981 ook toe op beeldhouwkunst. De beelden van Henk Visch variëren van monumentale houtconstructies en grote polyester vormen tot kleine figuren van gevonden materiaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Konin Lodewijklaan, Apeldoorn

 

Foto’s:  april 2013

 

 

Startpagina