Cherubijnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cherubijnen door Dick Elffers, 1963

 

 

Engelen

 

Op de site van De Ontmoeting: “Al bij het ontwerp van het gebouw wordt er door de architect Piet Zanstra, samengewerkt met kunstenaar Dick Elffers. Over het waarom en hoe van de samenwerking is ons niets bekend maar het resultaat is geslaagd. De soberheid van de architectuur en de symboliek van de kunst vullen elkaar aan. Het eerste voorbeeld betreft de luifel boven de hoofdingang van de kerk. Het is een forse betonnen luifel met een basrelief dat 2 cherubijnen (een soort engel) voorstelt. In het bijbelboek Exodus is beschreven hoe deze cherubijnen met hun vleugels de Ark des Verbonds beschermen. “

 

 

 

                           

 

                          De Ontmoeting, protestantse wijkgemeente.

                          In de figuren worden ook wel vissen of vogels gezien.

 

 

 

                                   

 

                        kleurverschil in de loop der tijd: vermoedelijk 60-er, 90-er en 00-er jaren

 

 

Intarsia

 

Het werk wordt een itarsia in beton genoemd. Als mozaiek te omschrijven is als een ‘oplegtechniek’, dan is intarsia een ‘inlegtechniek’. De intarsiatechniek was al in de klassieke oudheid bekend, maar werd vooral populair in de 16de en 17de eeuw. Uit het basismateriaal (b.v. hout of beton) wordt een figuur gesneden of gefreesd. De holten worden opgevuld met ander materiaal als hout, messing of ivoor en deze materialen worden zó vastgelijmd dat een glad oppervlak ontstaat.

 

 

 


 

Dick Elffers (1910 -1990)

 

Elffers is vooral bekend geworden als grafisch ontwerper, maar maakte ook monumentale kunst in een veelal expreddionistische stijl.

 

Dick Elffers, wederopbouwkunst

 

Dick Elffers was van mening dat zijn monumentale werk niet alleen een decoratieve functie, maar ook een morele waarde had. Conform de tijdsgeest van de jaren vijftig en zestig benaderde hij dit werk als gemeenschapskunst. Hij zag de kunstenaar als gastheer van een gebouw, die de bezoeker met zijn kunst verwelkomde.

 

Wikipedia

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                             

 

                                    1963

 

 

 


 

Louis Couperusstraat

 

Foto’s: september 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotermeer / Geuzenveld