Trimmers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trimmers door Martie van der Loo, 1983  / 2008

 

 

Vanwege het 25-jarig bestaan van de Westelijke Tuinsteden (in 1958 werd als laatste stadsdeel Osdorp gebouwd) maakte van der Loo in 1983 de trimmers voor de brug over de President Allendelaan. Het project waarvoor zes kunstenaars een opdracht kregen heette ‘Sloterplastiek’ en de opdracht was het karakter van de tuinstad tot uitdrukking te brengen in het licht van de 25-jarige geschiedenis. Martie van der Loo verbeeldde met de trimmers op de brug de verbinding tussen stadse gewoonten en de natuur van het park.

 

Een tijdelijk kunstwerk voor twee maanden zou het zijn, maar de trimmers bleven. Wel verloren ze gaandeweg ledematen en daarom kreeg de kunstenares in 1990 de opdracht een steviger versie te maken. Ook de nieuwe houten trimmers bleken niet hufterproof en raakten in de loop der jaren geamputeerd. Eind 2005 verscheen het volgende bericht:

 

 

Kunstwerk de Hardlopers per ongeluk gesloopt

 

Slotermeer 12 november 2005.

 

Het kunstwerk "De Hardlopers" van Martie van der Loo dat tot voor kort nog hing aan het viaduct over de Allendelaan is door de Gemeentelijke Dienst DIVV per ongeluk vernietigd. Op het viaduct aan de buitenzijde van de brugleuning waren in 1983 hardlopende figuren aangebracht. Het kunstwerk was aan restauratie toe en moest vanwege veiligheidsoverwegingen verwijderd worden. De dienst heeft de fout toegegeven en is in gesprek met de kunstenaar over het plaatsen van een nieuw kunstwerk maar dat zal zeker niet op dezelfde plaats terugkomen.

 

 

In 2008 zijn de trimmers in staal teruggekeerd en in kleding en schoeisel aangepast aan de huidige tijd. Het zijn groene trimmers omdat de kleur een link heeft met de natuur en ze hebben allen zwart haar omdat dit optisch het mooiste is. De huidige meehollende hond is Chet (Baker), de hond van de kunstenares. De vorige is Pacha, een bevriende hond die zich nu van zijn andere kant laat zien.

 

                 Er zijn vijf verschillende figuren, elk vijf maal uitgevoerd in verschillende kleuren, samen vijfentwintig trimmers.

 

     

 

                                  

 

 

 

 


 

Martie van der Loo (1945)

 

www.martievanderloo.nl

 

 

 

                        

 

                     de vorige versie met witte sokjes, de hond werd vier keer gestolen

 

 

 


 

President Allendelaan

 

Foto’s: september 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotermeer / Geuzenveld