David

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David / Zelfportret 11 door Caspar Berger, 2009

 

 

Renaissance

 

Caspar Berger is een conceptuele beeldhouwer staat in de monografie ‘Imago’ (2007). ‘Bronzen afgietsels van lichamen vormen een facade, een ondoordringbare huid. Ze illustreren het spanningsveld tussen imago en het werkelijke zelf, tussen uiterlijk en innerlijk. ‘

 

De ogen van de zelfportretten zijn altijd gesloten, een gevolg van de gebruikte techniek. Het benadrukt de suggestie van zelfonderzoek, introspectie. Berger laat zich sterk inspireren door de kunst uit de Italiaanse Renaissance. Het beeld is naar de David van Michelangelo gemaakt. Berger heeft een gipsmodel van het hoofd (te koop in een gipsotheek in Rome) in brons gegoten en als tweede huid afgietsels van zijn hoofd en handen er op aangebracht; hij wordt zo één met de Renaissance.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 

 

 

 

Modern mecenaat

 

De Stichting Beeldenpark Havixhorst heeft het beeld David / Zelfportret ten geschenke gekregen van een particulier, Jan-Geert de Boer. Ook een beeld van Iris La Rütte, Bokje op ei, komt in bezit van de Stichting. Het werd geschonken door de Stichting C. en W. de Boer. Beide beelden stonden op de zomertentoonstelling ‘Mythe en Loofhout’ in 2010.

 

 

 


 

Caspar Berger (1965)

 

www.casparberger.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst