Ondersteboven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Paul de Reus, 2008

 

 

Kunstenaar Paul de Reus maakte in opdracht beelden voor de Oostvaarderskliniek in Almere. De tbs-instelling en centrum van forensische psychiatrie is volgens het architectenbureau ontworpen naar een ‘landelijk model’. Er zijn grote binnentuinen die de tbs’ers onderhouden, de patiënten kunnen er in het groen werken in contact met de aarde. Er zijn, of liever waren, drie werken van de Reus geplaatst waaronder deze schijnbaar warrige persoon die last lijkt te hebben van een gekanteld wereldbeeld of zelfbeeld. Het werk staat nu, met de andere twee beelden, bij Kasteel Keukenhof.

 

Kleding

 

De drie kunstwerken die Paul de Reus voor de kliniek maakte, hebben eenzelfde thema. De figuren zoeken contact met de aarde, met de natuur. Een man graaft zich onder de zoden, zijn kleding blijft achter. Elders kruipt een man uit de grond, zijn hoofd komt net boven het maaiveld. Zijn kleren rondom hem lopen weg, gaan volledig hun eigen gang. De derde man heeft zijn kleding niet optimaal benut, de kleren ogen nu meer als een dwangbuis. Ze hinderen hem en hij reikt naar een boom voor steun.

 

De beelden vertolken de gedachte dat alleen de natuur werkelijk en echt is, het laagje beschaving waarmee de mens zich omhult kan daarentegen van alles zijn: echt, onecht, bezoedeld, gemankeerd, hinderlijk. ‘Terug naar de natuur’ kan bij problemen een helende werking hebben.

 

 

 

 

                                     Oostvaarderskliniek in Almere

 

 

                                  

 

                                          (Foto: ANP)

 

 

                  (Foto: Omroep Flevoland)

 

 

 

 

 

De weg kwijt

 

De verbaasde man bij Kasteel Keukenhof kijkt naar de schoenen aan zijn handen. Er klopt iets niet. En niet alleen met de schoenen is het mis, ook de andere kledingstukken heeft hij ondersteboven aangetrokken: het overhemd dient als broek, de broek dient als jasje en zijn onderbroek zit om het hoofd. De man lijkt een verwarde Nieuw-Zeelander, een tegenvoeter, die het leven ‘down under’ nog niet heeft kunnen loslaten. Speelt het bezoek aan de ‘cannabis-capital’ hem parten?

 

De kunstenaar laat de toeschouwer vrij om zijn werk te interpreteren. Hij verbindt geen vaststaande betekenissen aan zijn werk, omdat zijn eigen ideeën erover voortdurend veranderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees

 

Het beeldenpark Kasteel Keukenhof neemt verweesde beelden op die door vehuizing, verbouwing of anderszins niet meer passen op hun oude standplaats. De kunstcoördinator: “De Rijksdienst heeft een enorme verzameling van modernere buitenbeelden; daarvan willen we er een aantal lenen. Veel bankkantoren gaan dicht en al die kantoren hebben een groot kunstvoorwerp, dat die financiële instellingen niet verkopen. Deze kunstuitingen kunnen wij ook exposeren. Niet alleen bij het kasteel zelf, maar verspreid over het hele gebied.”

 

 

 


 

Paul de Reus (1963)

 

Paul de Reus woont in Amsterdam en heeft de Minerva Academie in Groningen en de Jan van Eyck Academie in Maastricht voltooid. Sinds 1993 werkt hij als zelfstandig kunstenaar.

 

pauldereus.nl

 

De Reus: “Mijn werk gaat over mensen, over hoe het is om mens te zijn.”

 

 

 

 

 

 

Mensfiguren als symbolen

 

Paul de Reus vervaardigt figuratieve sculpturen, tekeningen, foto’s en ‘installaties’ waarin de alledaagse werkelijkheid en de mens centraal staat. In deze op het eerste gezicht normale situaties gebeurt vaak iets vreemds. Kleine gebeurtenissen en persoonlijke herinneringen vormen het uitgangspunt voor De Reus. De relatie tussen man en vrouw, de jeugd, spelen, seksualiteit, dieren et cetera.

 

De beelden van De Reus bevatten een wat onhandige, naïeve kwaliteit. De Reus jaagt niet perse realistische beelden na, hij suggereert met zijn figuren niet zozeer mensen van vlees en bloed. Zijn mensfiguren zijn meer als symbolen op te vatten.

 

(citaat uit Dienblad.nl naar aanleiding van een tentoonstelling in Oss, 2010)

 

 

 

 

 

 


 

Kasteel Keukenhof, Lisse

 

Foto’s: oktober 2013

 

 

Startpagina site

 

Startpagina Beeldenpark Kasteel Keukenhof