Beeldenpark Keukenhof

 

Kasteel Keukenhof, Lisse

 

 

 

 

 

Buitenplaats

 

Kasteel Keukenhof werd rond 1640 gebouwd door een VOC-commandeur die rijkdom vergaard had in de specerijenhandel; de buitenplaats diende als zomerverblijf. De torens die het huis het aanzien van een kasteeltje geven, zijn pas in 1860 bijgebouwd. Al eind 17e eeuw werd een Franse tuin met niveauverschillen aangelegd, en met opgeworpen duinlichamen een vallei gecreëerd die gebruikt werd als beeldentuin.

 

Het landgoed is altijd in particuliere handen gebleven maar kwam in de vorige eeuw enigszins in de versukkeling omdat de financiën voor goed onderhoud ontbraken. In 2003 overleed de laatste kasteelheer. De graaf liet zijn kasteel en landgoed van 230 ha na aan de Stichting Kasteel Keukenhof die subsidie- en sponsorgelden bijeen bracht om het geheel te restaureren. Het gerenoveerde kasteel werd november 2011 heropend.

 

 

 

 

 

 

Kunst- en cultuurpark

 

Het opgeknapte park met ommuurde moestuin, de Frederikshof, kreeg de bestemming van kunst- en cultuurpark. Het opende - in samenwerking met het Cobramuseum - eind maart 2012 met een tentoonstelling van Toscaanse beelden van Karel Appel. Naast tijdelijke exposities streeft de stichting naar een permanente opstelling van beelden over het gehele gebied die door een laagdrempelige toegang voor velen te zien moet zijn. Ook in het kasteel zijn kunstexposities te bezoeken. De directeur van de stichting bij de heropening van het kasteel:

 

                                                  “Kasteel Keukenhof moet het Kröller-Müller van het Westen worden,

                                                                                       of het Versailles van het Noorden.”

 

 

 

 

Tweede leven

 

Kunstcoördinator Gijs Stork: “We brengen hedendaagse kunst in het landgoed. Door hedendaagse kunst binnen te brengen krijgt het kasteel weer een verhaal. Eén van de opdrachten van de oude graaf was om er een culturele plek van te maken.”

 

De stichting heeft geen budget om beelden aan te kopen en daarom is samenwerking gezocht met culturele organisaties en instellingen met bedrijfscollecties. Stork: “Het liefst worden de beelden verworven of geleend zonder daar voor te betalen. De Rijksdienst heeft een enorme verzameling van modernere buitenbeelden; daarvan willen we er een aantal lenen. Veel bankkantoren gaan dicht en al die kantoren hebben een groot kunstvoorwerp, dat die financiële instellingen niet verkopen. Deze kunstuitingen kunnen wij ook exposeren. Niet alleen bij het kasteel zelf, maar verspreid over het hele gebied.”

 

Juni 2013 werd het eerste ‘verweesde’ kunstwerk geplaatst in het ‘Champs des Refusees’ (Veld der Geweigerden). Het werk ‘Gecontroleerde vlucht’ (2000) van kunstenaar Jan Jacobs Mulder stond voor het onderkomen van de Rijksluchtvaartdienst in Hoofddorp, maar de dienst trok uit het gebouw. Het beeld krijgt nu een tweede leven in het beeldenpark van Kasteel Keukenhof.

 

 

 

 

 

 

Beeldenreservaat

 

In de NRC van 14 augustus 2014 in een artikel met de titel ‘Opvang voor overtollige beelden’:

 

De collectiemanager beeldende kunst bij Atelier Rijksbouwmeester: “Veel panden worden afgestoten. Gevangenissen, kantoren – duizenden panden. In bijna al die gebouwen zit kunst van de percentageregeling. Met nieuwe kunstopdrachten zijn we steeds minder bezig, des te meer met het herbestemmen van oude kunst.”

 

Gijs Stork, tentoonstellingsmaker bij Kasteel Keukenhof: “Ik ben gewoon gaan bellen en iedereen reageerde positief [..] Bovendien ben ik niet kieskeurig. Kunst met een geschiedenis is ooit om een bepaalde reden gemaakt en zorgvuldig gekozen. Daar hoef ik met mijn smaak niet tussen te zitten. [..] Depots zijn zo overvol, iedereen is blij als ik kunstwerken ophaal.”

 

Op 1 oktober 2014 maakt de Stichting Kasteel Keukenhof bekend dat Stork zijn functie Conservator Hedendaagse Kunst neer zal leggen omdat de visie van beide partijen voor verdere ontwikkelingen op het landgoed uiteen lopen.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kasteel Keukenhof, Lisse

 

 

 

Startpagina site

 

Startpagina Beeldenpark Kasteel Keukenhof