Schuilplek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cape / De lege jas door Marion Jebbink, 1995

 

 

 

 

 

 

Kunstmanifestatie Ku(n)stlijn, 1995

 

“De kustlijn van Hoorn is deze zomer een sokkel voor kunstwerken, die het water in gedachten hebben, maar stevig in de aarde geworteld zijn.” Zo begint een artikel in dagblad Trouw op 12 augustus 1995. Een van de beelden van de tentoonstelling ‘Kustlijn’ is “een grote stalen blauwe monnikspij, die als schuilplaats kan dienen tegen de Westfriese wind” van Marion Jebbink.

 

De voor de gelegenheid in het leven geroepen Stichting CAL (Coast Art Line) organiseerde het evenement, schreef de Volkskrant. Deze krant noemde de “felblauwe, manshoge, lege stalen cape met capuchon” een “vorm van aan- čn afwezigheid”.

Het werk werd aangekocht door de gemeente.

 

Het beeld stond op de landtong ‘de Haai’, het achterste gedeelte van het Visserseiland, maar werd later geplaatst op een pleintje in het woongedeelte van het gebied. Daar werd het een mikpunt van vandalisme. Er werd met stokken op geslagen en gebruikt als urinoir en vuilnisbak. December 2006 haalde de gemeente het beeld van de sokkel en zette het in opslag.

 

Uiteindelijk is het kunstwerk op voorspraak van de bewoners teruggekeerd naar de eerste stek: de landtong van Visserseiland.

 

 

 

 

 

 


 

Marion Jebbink-Boersma  (1950)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Ku(n)stlijn, Beeldenroute langs de kust van Hoorn

 

Foto’s: juni 2018

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Ku(n)stlijn Hoorn