Ku(n)stlijn: Land & Water

 

Beeldenroute langs de Markermeerkust van Hoorn

 

 

 

 

                                                                                                        Cosmos door Lia Versteege

 

 

 

                                                                              Lustige witwe door Herbert Nouwens

 

Beeldenroute

 

In 1995 werd in Hoorn door de voor de gelegenheid in het leven geroepen Stichting CAL (Coast Art Line), de kunstmanifestatie ‘Ku(n)stlijn’ georganiseerd met ondermeer beelden op het Visserseiland langs het Markermeer. De blauwe cape van Jebbink stond op deze expositie en het beeld is na de expositie aangekocht door de gemeente.

 

Hoorn bestond als stad in 2007 650 jaar. Vanwege het naderende jubileum kreeg de sluimerende ambitie een beeldenroute langs de kust te realiseren, een nieuwe impuls. Instanties waren welwillend of in de terminolgie van het college ‘niet afwijzend’. Er moest volgens het college wel eerst nagedacht worden over de onderlinge afstand, het te kiezen thema en de hufterproofheid. Gehoopt werd dat in het jubileumjaar een tweede beeld aangekocht kon worden, maar dat gebeurde uiteindelijk pas twee jaar later.

 

 

 

 

 

 

Nederlandse beeldhouwers

 

In 2009 kocht de gemeente met steun van sponsoren het beeld ‘Land en Water’ van Frans de Wit; de nieuwe Stichting In den Beginne (opvolger van de stichtingen CAL en De Achterstraat) van initiatiefnemer en drijvende kracht Ed Wagemaker bemiddelde in de aankoop. De stichting beheert de meeste beelden langs de kustroute.

 

In de jaren daarop is het aantal kunstwerken dat op de route Westerdijk-Visserseiland staat, gestaag uitgebreid en anno 2018 staan er circa dertig beelden, allen van Nederlandse beeldhouwers. Het thema op deze route is de dialoog tussen Land en Water.

 

De route is helaas niet helemaal hufterproof gebleken, januari 2017 werd het beeld Potvis / Bladkompas gesloopt door vandalen. En oktober 2016 kwam het bericht: ‘Het kunstwerk 'Stonehenge Boat' van Hans Blank op het Vissereiland in Hoorn is weer compleet. De boot van polyester was twee maanden geleden naar beneden gehaald, in het water gekomen en op de keien kapotgeslagen.’

 

 

 

                                 Cape door Marion Jebbink, 1995 (nee, u ziet niet wat u denkt)

 

 

Het uiteindelijke doel van de stichting is een beeldenroute langs de gehele Westfriese Omringdijk (126 km)

 

 

                                                                                                Venster door Rob Schreefel

 

Controverse

 

Eind september 2017 plaatste kunstenares Martine de Jong haar werk ‘Force of healing’ op de Westerdijk. Het was een boom opgebouwd uit dierenbotten. Ze wilde daarmee laten zien dat groeien en helen een natuurkracht is vertelde ze de regionale krant. "Het beeld vertelt het verhaal van de levenscycli geboorte, groei en afsterven.” Ongelukkigerwijs stond het beeld voor het verzorgingshuis Westerhaven en de combinatie zorgde voor commotie. Men vond het ongepast, onetisch en luguber de ouderen met een ‘knekelboom’ te confronteren. De kunstenares over de kritiek: “Natuurlijk is er ook een connotatie met de dood, maar ook met het leven dat doorgaat." Ze had het niet provocerend bedoeld, maar het beeld is vanwege de afwijzende reacties verwijderd, het heeft er geen maand gestaan.

 

 

 

                                                                                 Waaier door Rudi de Wint, 2004

 

 

 


 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Ku(n)stlijn Hoorn