Droompaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Droompaard door Moniek Toebosch, 1995

 

 

Prins op het witte paard

 

Moniek Toebosch koos bewust voor een beeld dat voor iedereen wel herinneringen oproept met het verleden. Zo doet het witte paard denken aan mythologische verhalen of sprookjes, maar sommigen zien er het paard van de ooit plaatselijke notaris Rutten in, die zich vaak per viervoeter verplaatste. Zelf noemde Toebosch haar hyperrealistisch paard lachend 'een gotspe in onze beeldhouwtraditie'. 'Het staat voor de ingang van het gemeentehuis. En als er getrouwd wordt, is de metafoor van de prins op het witte paard toch snel gemaakt?' De Volkskrant kwalificeerde het beeld als ‘een knuppel in het hoenderhok van de beeldende kunst in de openbare ruimte’.

 

Het bronzen paard is met een witte autocoating bedekt. Dat verhoedt niet dat plaatselijke grappenmakers het dier af en toe een ander uiterlijk geven. Het is oranje geweest en voorjaar 2012 zijn half weggepoetste zebrastrepen zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

Herindelingen

 

Bij de gemeentelijke herindeling in 1991 werden de gemeenten Heythuysen, Baexem en Grathem (met Kelpen-Oler) samengevoegd tot een nieuwe gemeente Heythuysen. Een nieuw gemeentehuis werd neergezet maar toen het klaar was bleek het gebouw onoverzichtelijk en het aanpalende plein rafelig en karakterloos. Kunstwerken moesten het geheel meer uitstraling geven. Het droompaard markeert nu met haar kijkrichting de ingang van het gebouw. Bert Staal bouwde een op een donjon gelijkende bakstenen follie.

 

In 2007 is na weer een herindeling Heythusen en andere gemeenten samengevoegd tot de gemeente Leudal. Er was een groter gemeentehuis nodig en dat werd neergezet aan de rand van Heythuysen. Het gemeentehuis aan de Dorpsstraat werd in 2011 verlaten, het paard bleef verweesd achter.

 

 

 

 

 

 

 

                             Follie door Bert Staal

 

 

 


 

Moniek Toebosch (1948-2012)

 

www.moniektoebosch.nl                    Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

                               “Dit gemeente huis is gesloten”

                              

 

 


 

Dorpsstraat, Heythuysen

 

Foto’s:  april 2006 en maart 2012

 

 

Startpagina