Maastrichter Geest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mestreechter Geis door Mari Andriessen, 1962

 

Het beeld is een harlekijn (italiaans: arlecchino) uit de Comedia dell' Arte.

 

De gemeente schrijft in 1963 naar aanleiding van de onthulling: “De kunstenaar heeft het vrolijke en spirituele karakter van de Maastrichtenaar uitgebeeld in een harlekijn die op het moment dat zijn voorstelling voorbij is het masker afdoet om het applaus van het publiek in ontvangst te nemen.” Omdat dit toegeschreven vrolijke en spirituele karakter bekend staat als de ‘Mestreechter Geis’, heeft het beeld in de loop der tijd die naam gekregen.

 

 

 

 

 

 

Bourgondische Maastrichtenaar

 

’De Mestreechter Geis’ staat voor de geest, de mentaliteit, de ziel van de Maastrichtenaar zegt de Maastrichtenaar. Het vermogen om met humor te kunnen relativeren, de bourgondische inslag, de milde plagerigheid zijn eigenschappen van de Limburgse hoofdstedeling. Het beeldje staat symbool voor dit alles, het laat zien hoe de Maastrichtenaar in het leven staat.

 

 

Operette

 

De operette ‘Frau Luna’ werd gecomponeerd door Paul Lincke en voor het eerst opgevoerd in 1899 in Berlijn. Er werd aan geschaafd tot het in 1922 uiteindelijk zijn definitieve vorm kreeg.

 

Loe, alias Leo of Lou, Maas  (1911-1970) was journalist. Hij schreef ook toneelstukken, recenseerde toneelvoorstellingen en was als secretaris en tekstschrijver betrokken bij het Jeugd Operette Gezelschap Maastricht. Maas bewerkte de operette Frau Luna tot een Maastrichtse versie: '’Drei Mestreechtenere noa de Maon’ ofwel ‘Drie Maastrichtenaren naar de Maan'. Er kwam een liedtekst in voor met de titel ‘Mestreechter Geis’ en die twee woorden kregen vleugels in het lokale taalgebruik. Ze werden een geuzenbenaming voor de volksaard van de Maastrichtenaar.

 

 

 

 

De börregerijj vaan mestreech aon häörre börregemeister baron michiels van kessenich

es aondinken aon zien zellevere zjubbeleij 1937-1962

 

 

Het beeld is door de burgerij geschonken aan de toenmalige burgemeester ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum.

 

 

 


 

Mari Andriessen (1897–1979)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Maastricht, Kleine Stokstraat / Het Bat

 

 

Foto’s:  april 2012

 

 

Startpagina