Turfsteker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D’n turfstčker door Piet Hermans, 1987 (replica 2010)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorpssymbool

 

Het verleden van het peeldorp America is nauw verbonden met de turfwinning in de periode 1850-1950. In de jaren tachtig was er vraag naar kunst in de dorpen met de notatie dat de beelden moesten passen bij de woonkern. In America werd in 1987 de turfsteker geplaatst. De turfsteker staat op een sokkel die verschillende grondlagen verbeeldt en kijkt richting Mariapeel. De werker heeft geen gezicht omdat het een symbool is voor alle turfstekers

 

 

Bisonkit

 

Het werk was gemaakt uit steengoedklei, een materiaal dat niet bestand bleek tegen weersinvloeden. In 2006 sprongen de eerste stukjes eraf. De voorzitter van de dorpsraad: “In 2005 moest het beeld toch even weg vanwege de pleinrenovatie, dus toen hebben we het laten repareren door de firma Kunstwacht. We dachten toen nog dat het wel te verhelpen was.” Maar dat bleek niet het geval en eind 2008 viel het beeld zelfs om. “We hebben toen zelf nog iets geprobeerd met bisonkit, maar ook dat was geen succes.”

 

Kunstenares Mieke van Uden heeft daarop een replica gemaakt in brons dat in 2010 onthuld werd. Rond het monument ligt een perkje met heideplanten; het oude beeld is ondergebracht in het Peelmuseum.

 

    

 

 

 


 

Piet Hermans (1945-2007)

 

Omroep Venray, februari 2007: Vrij onverwacht is afgelopen maandag op 61-jarige leeftijd de prominente Venrayse keramist, carnavalist en levensgenieter Piet Hermans overleden. [..]  Piet Hermans genoot bekendheid als creatief therapeut bij het Vincent van Gogh-Instituut, als oud-prins en oud-vorst van De Piëlhaas, als stafdocent bij de Stichting Kunstzinnige Vorming (later Kunstencentrum Jerusalem) en als beeldend kunstenaar.

 

 

 

 

 

 


 

plein tussen de Nusseleinstraat en de Kabroeksstraat, America

 

Foto’s: augustus  2016

 

 

Startpagina