Zwemster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwemster door Dolf Wong, 1976

 

 

 

 

 

 

Van nature lui

 

In een interview ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag in 2011 vertelt Wong: “Ik ben van nature lui aangelegd. Ik heb het geluk gehad dat ik altijd veel opdrachten heb gehad. Tussen de opdrachten door ging ik voor mezelf aan de slag. als ik aan het werk ben, dan raak ik in trance. Dan kan ik een uur met iets bezig zijn terwijl het achteraf lijkt alsof het vijf minuten zijn geweest.”

 

Wong woont in Neer in de gemeente Leudal, midden Limburg. In verschillende dorpskernen van de gemeente zijn beelden van hem te vinden. Maar hij zoekt ze niet op. “Ik kijk veel liever vooruit. Het enige waar ik soms nog wel eens naar kijk, zijn fouten die ik in vroegere kunstwerken gemaakt heb. Daarbij heb ik gemerkt dat hoe ouder ik word, hoe minder fouten ik maak.. En uiteindelijk ga je dingen maken die nog nooit eerder gemaakt zijn, qua schoonheid. Het is wel zo dat ik op mijn leeftijd ook wat milder ben ten opzichte van vroegere fouten. Ik kan een beeld nu ook meer waarderen om de bedoeling die het moet hebben, niet alleen meer kijken naar de technische perfectie.”

 

 

 

 

 

 

Het Streekzwembad 't Aoreven in Heythuysen opende in 1971. Vier jaar later werd het zwembad uitgebreid met een sporthal. De gemeente Hetyhuysen gaf opdracht voor het beeld.

 

 

 


 

Dolf Wong Lun Hing (1921-2017)

 

Wikipedia                www.dolfwong.com

 

 

Adolf Egbert Adriaan Marie Wong Lun Hing Wong is een van de negen kinderen van een huisarts te Roermond. Van moederskant stamt hij uit de kunstzinnige tak Franssen: Caspar, Tom en Leo Franssen zijn familie. Verschillende van de negen siblings kozen ook een kunstzinnig beroep zoals de jongste–vroeg overleden- broer René, hij werd portretschilder.

 

Zijn broer Jos (1928-2009) koos ook voor beeldhouwen, hij werkte abstract. Dolf Wong wees abstract werken resoluut af: "De abstracte kunst is voor veel beoefenaars een excuus geworden voor een gebrek aan beeldhouwkundig vocabulaire. Net als in de dicht- en schrijfkunst is de vocabulaire in de beeldhouwkunst een middel om een beeld te maken. Bij het maken van een paaard is de kennis van de anatomie van een paard belangrijk. En niet een koe maken en zeggen:dat is zoals ik een paard zie".

 

 

 

 

 

 

Bronsdiefstal

 

Ook de beelden van Wong zijn niet veilig voor bronsdieven. Een beeld in Roermond verloor begin 2011 een aantal meeuwen  en een paar maanden later werd in Buggenum ‘Boer te paard’ bij de sokkel afgezaagd.

 

 

 

                   

 

                     Kind met hond, 1970. Bij de basisschool in Heibloem, gemeente Leudal

 

 

 

                                 

 

                                    Vier dansende kinderen, 1989. Beeldengroep voor het gemeentehuis in Haelen. De vier symboliseren

                                    de samenvoeging van de vier gemeenten Haelen, Nunhem, Buggenum en Horn. In 2007 is Haelen

                                    met  Roggel, Neer, Heythuysen en Hunsel opgegaan in de gemeente Leudal.

                                    N.B: filmische foto: twee beelden zijn in elkaar geschoven

 

 

 


 

Heythuysen, gemeente Leudal,  Midden-Limburg

 

        Heibloem

        Haelen

 

 

Foto’s: februari en april 2006,  juni 2011

 

 

Startpagina