Dichter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piet Paaltjens (François Haverschmidt) door Jentsje Popma, 1986

 

 

 

 

                              in de hand de bundel ‘Snikken en grimlachjes’       |          in de rechterbovenhoek: de Oldehove

 

Terug thuis

 

Folkert Popma, broer van de beeldhouwer Jentsje Popma, bood het borstbeeld aan aan Leeuwarden ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van zijn makelaardij. François Haverschmidt (1835-1894), woonde tot zijn studententijd in de Friese hoofdstad. In Leiden waar hij theologie studeerde, mat hij zich het pseudoniem, of liever alter ego, Piet Paaltjens aan waaronder hij poëzie schreef. Paaltjens wordt een romantisch humoristisch dichter genoemd, zijn bekendste werk is de dichtbundel ‘Snikken en grimlachjes’.

 

 

 

De Leeuwarder courant schreef op 11 december 1986 dat Folkert Popma zich verbonden voelde met de dichter: “François Haverschmidt had een groot respect voor zijn ouders en een enorme moederbinding. Hij was net als ik afkomstig uit een gezin met zes kinderen. François Haverschmidt was voorzitter van ‘Frisia’ in Leiden, ik van ‘Frisia’ in Leeuwarden.”

 

Bovendien hadden de ouders van zijn schoonouders nog catechesatie van François Haverschmidt gehad. Toen de dichter in 1894 overleed, schreef de NRC: “Now cracks a noble heart”. De heer Popma zou daar aan willen toevoegen “A noble man is back at home”.

 

 

Rechts: De onthulling met links de beeldhouwer Jentsje Popma. Op de achtergrond is de Oldehove te zien, hetgeen betekent dat het beeld sindsdien een slag gedraaid is,

 

  

 

 

 

 

 

 

Het beeld toont Paaltjens als student, zijn studieperiode was een gelukkige tijd. Als predikant stond hij later in diverse gemeentes, de laatste dertig jaar in Schiedam. Hij leed aan ‘zwaarmoedigheid’, door hemzelf getypeerd met het Friese woord ‘gramitichheid’. Hij benam zich in 1894 het leven.

 

 

 


 

Jentsje Popma (1921)

 

Popma volgde opleidingen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. De kunstenaar was tot 1968 ook als glaskunstenaar werkzaam, glas in beton, gezandstraalde ramen en gebrandschilderd glas in lood behoorde tot zijn werk. Als beeldhouwer maakte hij betonreliëfs, bouw-keramische reliëfs, koperplastieken, sgraffito’s en vrijstaand werk. In 1987 zette Popma een punt achter zijn monumentale werk, daarna is hij vooral als schilder actief.

 

Wikipedia                    www.jentsjepopma.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Leeuwarden, Westerplantage

 

Foto’s: maart  2018

 

 

Startpagina