Herbert Nouwens

 

Angels’ Share

 

Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam 2014

 

 

De Brettensuite sinds 2015

 

 

 

 

 

 

Na zijn opleiding in Maastricht bleef beeldhouwer Herbert Nouwens nog enige jaren in het Limburgse, in Arcen werkte hij aan zijn eerste opdracht. Nouwens: “Na deze episode ben ik collages gaan maken met diverse materialen en al snel beperkte ik me tot staal. Met staal had ik – in tegenstelling tot brons – het hele productieproces in eigen hand. Ik kon correcties aanbrengen. Het materiaal ligt me ook om een andere reden na aan het hart: ik kom uit een familie van smeden.”

 

 

 

 

 

 

In 1986 kwam Nouwens naar Amsterdam en in de jaren 1992-1998 heeft hij een atelier annex smederij gehad op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam-West. Daar had hij de ruimte om monumentale werken te creëren. Voor zijn beelden uit staal gebruikt hij schroot, liefst afkomstig uit de scheepvaart. Vanwege sanering van het gebied moest hij uitwijken naar de Houthavens en een aantal jaar later vond hij zijn plek in een oude zuivelfabriek in Slochteren, Groningen.

 

“Ik wilde me al langer vestigen op een plek waar ik wonen en werken kon combineren en vooral: waar ik kon blijven. In de Randstad was zo’n plek niet te vinden. Terug naar de provincie dus, dit keer naar het noorden.” In 2012 verwierf Nouwens de opdracht tot het maken van een herdenkingsmonument in Wormer voor de werknemers van de Van Gelder Papierfabriek. Zes ijzeren zuilen uit de fabriek waren de basis voor het monument. Nouwens maakte een enorme prop van roestvrij staal die op de zuilen rust en sindsdien werkt hij met dit glanzende materiaal.

 

 

 

 

De Brettensuite

 

In 2014 heeft Nouwens een overzichtstentoonstelling van twintig jaar werk op de plek waar veel begon: het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. De titel: Angels’ share. De meeste werken zijn gebleven, enkele nieuwe zijn toegevoegd en de permanente expositie is sinds 2015 verder gegaan onder de naam de Brettensuite.

 

 

 

 

 

                                      herbertnouwens_magazine

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Angels’ Share’ Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam-W, zomer 2014

 

Foto’s: augustus 2014

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Herbert Nouwens