GratiŽn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Drie GratiŽn door Constant Permeke, 1949

 

 

 

 

 

De drie gratiŽn is een geliefd thema in de kunst. Het geeft de kunstenaar de gelegenheid drie vrouwenlichamen in een groep af te beelden. Meestal staan de drie al of niet gedeeltelijk naar elkaar toe, maar Permeke verkoos ze te richten op de toeschouwer.

 

 

Lea is de vrouwelijke naam voor Leo, of een afkorting van Leonie of Leonora. In 1949 kwam geregeld het model Lea op bezoek en naast houtskooltekeningen maakte Permeke een beeld van haar met klassieke uitstraling.

 

 

††††††††††††††††††††††††††††† Lea door Constant Permeke, 1949-50

 

††††††††††††††††††††††††††††

 

 

 

 


 

Constant Permeke (BelgiŽ, 1886-1952)

 

Wikipedia

 

Permeke wordt beschouwd als de hoofdfiguur van het Vlaams Expressionisme. Zijn figuratieve schilderingen zijn gebaseerd op het vissersbestaan en het landelijk leven rondom hem, maar tonen een vervormde expressieve werkelijkheid. Zijn huis ĎDe Vier Windení in Jabbeke West Vlaanderen is ingericht als museum en daar bevinden zich ook bijna al zijn sculpturale werken.

 

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††gips

 

 

 


 

Jabbeke, BelgiŽ††† Huis ĎDe Vier Windení

 

Fotoís: juni 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Permeke in Jabbeke