Niobe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niobe door Constant Permeke, 1946-51

 

 

Tranen

 

Niobe was getrouwd met een zoon van de Griekse god Zeus en was een vruchtbare vrouw. Ze baarde zeven dochters en zeven zonen. Ze liet zich daarop voorstaan want ze beval de inwoners van de stad Thebe haar te aanbidden en niet haar rivale Leto, omdat zij meer kinderen had. De twee nakomelingen van Leto doodden daarop alle veertien kinderen van Niobe, haar man benam zich vervolgens van het leven. Niobe vluchtte naar een berg waar ze in steen veranderde. Haar tranen zijn de bron van de grootste rivier van Griekenland, de Achelous. De Niobe van Permeke heeft een opvallend strakke buik na al die zwangerschappen.

 

 

 

 

 

Al in 1938 was Permeke begonnen met het beeld Niobe. Hij wijzigde het ontwerp voortdurend maar vernietigde tenslotte het resultaat. Omstreeks 1946 begon hij opnieuw. Aan het beeld gingen verschillende voorstudies in pose vooraf en Permeke maakte begeleidende tekeningen zoals de ‘liggende Niobe’. Hij koos uiteindelijk voor een houding waarin de vrouw zich ter aarde heeft geworpen van verdriet. Het beeld was in 1951 af. Permeke heeft de sculptuur eerst in kunststeen uitgevoerd, daarna is het beeld ook in brons gegoten, het Kröller Müller bezit een exemplaar.

 

Niobe werd ingestuurd voor de wedstrijd voor het Nationaal Monument van de Zeelieden te Oostende. Het voorstel haalde de eindstreep niet, het werd te duur bevonden.

 

 

 

 

 

 

Model

 

Marie-Louise Deschacht uit Knokke vertelde als vijftienjarig meisje model te hebben gestaan voor Niobe. Ze werd in 1930 geboren in Brugge maar verhuisde op driejarige leeftijd naar Stalhille, een deelgemeente van Jabbeke. Ze leerde later Jacques Brel goed kennen en was de Marieke over wie Brel zong in 1961. Ze overleed in 2000.

 

 

 


 

Constant Permeke (België, 1886-1952)

 

Wikipedia

 

Permeke wordt beschouwd als de hoofdfiguur van het Vlaams Expressionisme. Zijn figuratieve schilderingen zijn gebaseerd op het vissersbestaan en het landelijk leven rondom hem, maar tonen een vervormde expressieve werkelijkheid.  Zijn huis ‘De Vier Winden’ in Jabbeke West Vlaanderen is ingericht als museum en daar bevinden zich ook bijna al zijn sculpturale werken.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jabbeke, België    Huis ‘De Vier Winden’

 

Foto’s: juni 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Permeke in Jabbeke