Anne Frank

 

 

 

 

2006

 

 

 

 

 

 

Anne Frank door Jet Schepp, 1998

 

 

           “…weg wilden we, alleen maar weg

            en veilig aankomen, anders niet.”

 

                                               geschreven 8 juli 1942

 

 

 

“Anne Frank is weergegeven als een jong meisje dat op reis gaat. Het beeld heeft een positieve, fiere uitstraling, maar tegelijkertijd een bepaalde kwetsbaarheid.”

 

 

                   

 

                                                                                              Uit de Noordhollandese Courant, 30 mei 1998

 

 

Dubbelganger

 

In 2005 heeft de gemeente Purmerend € 2.500  op het aankoopbedrag retour gekregen als compensatie voor de plaatsing van een gelijkend beeld in het Merwedeplantsoen Amsterdam. Over dit beeld: ‘Op 9 juli 2005 is op het Merwedeplein ter nagedachtenis aan Anne Frank een standbeeld onthuld door burgemeester Job Cohen. Het standbeeld is gemaakt door de beeldend kunstenaar Jet Schepp en stelt Anne Frank voor die, vlak voor het vertrek naar haar onderduikplek, nog één keer omkijkt naar haar ouderlijk huis.’

 

 

 


 

 

 

 

 

Beeld van Anne zocht een plek

 

 ''Dit moment uit haar korte leven wilde ik vereeuwigen,'' zegt kunstenares Jet Schepp, de maakster. In 1994 begon Schepp met het beeld en een half jaar later was die volbracht. Het standbeeld van de beroemde dagboekschrijfster was een feit. Het zoeken was vervolgens echter naar een mooi plekje en wat zou beter geschikt zijn dan het Merwedeplein, het plein waar zij tot 1942 gewoond heeft?

 

Maar de lokale overheid voelde er destijds niet zo veel voor. ''Nee, echt enthousiast waren ze niet over het idee om Anne neer te zetten,'' weet de kunstenares nog goed. Purmerend was een ander verhaal. In 1996 werd het standbeeld voor de eerste keer geëxposeerd. Na veel enthousiaste reacties heeft deze gemeente het beeld gekocht en neergezet op de Anne Franklaan.

 

Begin dit jaar werd ze echter benaderd door boekhandelaar Gert-Jan Jimmink. Hij woont vlak bij het Merwedeplein en is al 25 jaar bezig een beeld van Anne Frank in zijn buurt te realiseren. Dat was nooit gelukt, maar de schepping van Schepp leek hem zeer geschikt. ''Ik wilde natuurlijk graag meewerken, maar toestemming van de deelraad was noodzakelijk. Jimmink is toen een handtekeningenactie begonnen.

 

 

Hij heeft maar liefst 1200 handtekeningen verzameld en aangeboden aan het stadsdeel. Als het even meezit komt stadsdeel ZuiderAmstel met de benodigde 22.000 euro over de brug.

 

Amsterdam krijgt niet precies dezelfde Anne als Purmerend. ''De basis blijft hetzelfde, maar ze krijgt meer volume. Ze wordt wat groter. Dat is omdat het plantsoen in Amsterdam groter is dan dat in Purmerend. Een te kleine Anne komt dan niet goed tot haar recht. Ik ben nu bezig met de aanpassingen. Ik hoop maar dat het niet voor niets is en dat ZuiderAmstel toestemt. Maar ik heb veel vertrouwen in een goede afloop.''

 

(citaten uit een artikel in het Parool, 16-6-2004)

 

 

 

Buenos Aires

 

December 2014 is een kopie van het beeld onthuld in Argentinië. Op het Koningin van Hollandplein in Buenos Aires staat Anne Frank nu ook bepakt en bezakt. Het beeld van Anne Frank is geplaatst op de Internationale Dag van de Mensenrechten. Het monument is een gezamenlijk initiatief van onder meer het Argentijnse ministerie van Onderwijs, de Nederlandse ambassade in Argentinië en Centro Ana Frank Argentina.

 

 

 


 

Jet Schepp (1940)

 

Wikipedia

 

 

                           

 

                             2009

 

 

 


 

Anne Franklaan / Hannie Schaftstraat, Purmerend

 

Foto’s: juni 2006 (top) en augustus 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend