Bloemmotieven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloemmotieven door Mina Wu, ontwerp: 2007

 

 

Meer inwoners, zelfde infrastruktuur

 

Woningcorporatie Ymere heeft op het voormalig bedrijventerrein aan de Wagenweg / Burgemeester Kooimanlaan een nieuw wijkje, het Plateel, laten bouwen. De Wagenweg zal op termijn omgedoopt worden tot Plateellaan. December 2008 werd de eerste paal geslagen en een jaar later werden de eerste woningen opgeleverd. Honderdvierenveertig woningen worden gerealiseerd in wat fase 1 van het plan wordt genoemd. Evenals bij de bouw van Weidevenne wordt de infrastruktuur niet aangepast, de verkeerscongestie zal nog verder toenemen, de wegen zijn niet op nog meer verkeer berekend.

 

Bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 hadden verschillende politieke partijen aandacht voor de verkeerssituatie in Purmerend in hun programma opgenomen. Een buiten de stad wonende bestuurder had al eens zijn beklag geuit dat het wel een kwartier kostte om in het centrum te komen. Het kwam hem op felle ingezonden brieven in de krant te staan. De partijen en bestuurders agenderen achteraf wat ze eerst zelf hebben laten gebeuren.

 

 

Purmerends plateel

 

Op de kopgevels van de flats aan de Wagenweg zijn met witte bakstenen bloemmotieven aangebracht die herinneren aan het Purmerends plateel. Rond het begin van de 20e eeuw stonden plateelbakkerijen in Purmerend en Purmerends plateel was gewild. Het bedrijf van Weduwe Brantjes (1895-1904) werd zelfs wereldberoemd. In het Purmerends museum is een permanente expositie over het plateel-verleden van de stad ingericht.

 

De ontwerpster Mina Wu: “De Jugendstil patronen sluiten aan bij mijn eigen tekenstijl die sterke overeenkomsten heeft met de Japanse Manga stijl. Ik wil mijn intuďtie volgen. Als ik bloemen teken, groeien ze als het ware uit mijn hand. Dat maakt de tekening organisch.”

 

 

 

 

                         Het wijkje is gebouwd in 2008-2010

 

 

 


 

Mina Wu (1976-2009)

 

Minu Wu werd geboren in Taiwan en kwam in 2000 naar Nederland. Ze volgde een studie sieraden ontwerpen en werkte voor Droog Design. Wu combineerde ‘Nederlands conceptueel denken’ met de Aziatische handwerkstijl. Een gewoon object  zowel functioneel als decoratief laten zijn, is de gedachte achter werk van Minu Wu. Zo decoreerde ze stopcontacten en lichtschakelaars, het idee daarvoor grijpt terug op het bloemenbehang van haar ouders. Na haar studie in Nederland vestigde ze zich in Tokio als ontwerper. Ze stapte uit het leven in die stad op 5 februari 2009.

 

 

 

                             

 

 

 

 


 

Wagenweg, de toekomstige Plateellaan, Purmerend

 

Foto’s: mei 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend