‘Goed bestuur’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een allegorie op Goed Bestuur; ontwerp Marijke Visser, beeldhouwer J. van Rooyen, 1965

 

 

 

                         

 

 

 

Schenking

 

Notaris Jacob Dirkzwager vierde in 1965 zijn 25 jarig jubileum als notaris en schonk bij die gelegenheid de gemeente geld voor een beeldhouwwerk boven de hoofdingang van het raadhuis (het huidige Purmerends museum). De ontwerp-opdracht ging naar Marijke Visser die ook de ambtsketen van de burgemeester had ontworpen en eind 1965 werd het zandstenen relief opgeleverd. In de loop der jaren is de zandsteen door weer en wind ernstig aangetast, de steensoort lost op door zure regen. Restauratie in 2009 heeft het kunstwerk weer in oude staat teruggebracht.

 

 

Allegorie

 

Het relief is een allegorie, een personificatie van een abstract begrip. Het begrip dat uitgebeeld wordt, is ‘Goed bestuur’. Centraal in het kunstwerk ontspant zich onder de zon een gezin, vrouw kind en man, het tafereel straalt geluk en zorgeloosheid uit. Links een weegschaal, een zandloper en een naar beneden gekeerde fakkel als symbolen voor het maken van afwegingen, de voortschrijdende tijd en het onvermijdelijke einde. Rechts een duif met ring, een wetboek, een zwaard en een lam als symbolen voor huwelijk, recht en gerechtigheid, onschuld en vrede.

 

Onder deze voorstelling zijn twee zorgelijke bestuurders afgebeeld, de één bedachtzaam de ander bedenkelijk kijkend.

 

 

 

 

                              

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

                                                      

 

1931. Het reliëf is nog niet aanwezig;  op de voorgevel is een mozaïekstrook aangebracht tussen de onderste twee spekbanden in de trapgevel. Later is de schoorsteen verwijderd.

 

In 1960 is een carrillon geplaatst ter gelegenheid van het 550 jarig bestaan van de stad.

 

 

 

          Het raadhuis op de Kaasmarkt, ontworpen door architect Jan Stuyt  en gebouwd in 1911-12.

 

              

 

          1922

 

 

 


 

Kaasmarkt, Purmerend

 

Foto’s:  juli en november 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend