de Jongen Koning & de Graesende Koe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Jongen Koning en de Graesende Koe door Ko Graas en Joost de Herder, 2003

 

 

Versteend uithangbord

 

In de huidige eeuw is er een revival in het gebruik van gevelstenen om een pand te markeren. Het gebruik van gevelstenen gaat terug tot de 16e eeuw toen huisnummering nog niet aan de orde was. Een gevelsteen was een ‘versteend’ uithangbord, het beroep, het bedrijf of de naam van de eigenaar of bewoner werd bijvoorbeeld uitgebeeld. Het geloof kon uitgedragen worden, of de functie van het gebouw. De stenen waren heel handig als herkenningspunten, ‘in de rode leeuw’, of bij ‘het zwarte schaap’ gaf een duidelijke plaatsbepaling.

 

Vaak werden taalgrapjes of rebussen gebruikt om uit te beelden wat bedoeld werd. Een bekende is de gevelsteen op het huis in Amsterdam waar de dichter Roemer Visscher woonde. Zijn gevelsteen toont een rijnwijnglas (een roemer), en een visser. Het gebruik van de gevelsteen is een typisch Nederlands verschijnsel en gevelstenen komen verder alleen voor op plekken waar veel Nederlanders zijn geweest. Toen de Fransen in 1796 de Nederlanden veroverden, introduceerden zij de huisnummering en het kadaster. Dat maakte het innen van belasting een stuk gemakkelijker, maar maakte ook de functie van de gevelstenen overbodig.

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

De Jongen Koning

 

In deze eeuw komt het gebruik van gevelstenen terug. Het is een mooie oude Nederlandse traditie die in ere hersteld wordt.

 

In 2003 heeft het architectenbureau Cornelis de Jong in samenwerking met de aannemer Koning Bouw het pand op de Koemarkt 36 gerealiseerd. Ter bekroning en ter herinnering werd de gevelsteen ‘De Jongen Koning’ geplaatst, verwijzend naar de architect en aannemer (de Jong en Koning).

 

De uitbater van het pand aan de Koemarkt heeft in 2008 de naam van de eetgelegenheid aangepast aan de gevelsteen. Het restaurant voert sindsdien de naam ‘de Jongen Koning’.

 

 

 

 


 

 

 

                                     

 

 

 

De Graesende Koe

 

 

In 2003 is ook het pand op Plantsoenstraat 31-33 gebouwd. De ontwerpende architect van architectenbureau Cornelis de Jong was dhr. Ko Graas. Zijn naam en een verwijzing naar de om de hoek gelegen koemarkt komen terug in de gevelsteen ‘de graesende koe’ (Graas en de koe).

 

In 2002 kreeg Cornelis de Jong de VHP-jaarprijs uitgereikt door de Vereniging Historisch Purmerend omdat zijn ontwerpen mooi aansluiten op de bestaande bebouwing van Purmerend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Beide gevelstenen zijn ontworpen door Ko Graas, architect,

 

en uitgevoerd door Joost de Herder uit Middenmeer

 

 

 


 

de Jongen Koning: Koemarkt 36, Purmerend

de Graesende Koe: Plantsoenstraat 31-33, Purmerend

 

 

foto’s: november 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend