Keien 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keien door Karen Santen, 1984

 

NB: bovenstaand een ‘filmische foto’, drie momenten zijn in elkaar geschoven

 

 

Keramiek. Het werk is niet in opdracht of in relatie tot de locatie ontworpen, een bestaand ontwerp is door de gemeente aangekocht.  In 1986 is een beeldententoonstelling in het Leeghwaterpark georganiseerd. De Noordhollandse courant van 3 augustus 1985: Het kunstobject dat de Purmerendse keramiste Karen Santen in 1984 in opdracht van de gemeente in het stadspark mocht onthullen, heeft de initiators bij het plannen van de beeldentuin geïnspireerd.

 

 

 

 

                                   

 

                                        In 2010 blijkt de top van een van de keien gesneuveld te zijn

 

 

 


 

Karen Santen (1951)

 

info

 

Ik ben geen keramiste

 

In 1983 werd in de muziekschool te Purmerend een keramisch werk onthuld van Karen Santen. Naar aanleiding daarvan interviewde de Noordhollandse Courant de kunstenares. Een aantal citaten:

 

Santen: Het slagen van een werkstuk hangt van zoveel factoren af .. neem alleen al het bakken. Soms denk je wel eens, als iets heel erg mooi geworden is, dat er een goede geest in de oven heeft gezeten ..

 

Vraag: Waaom is werken met klei zo fascinerend ? Santen: Ik vind dat klei zich meer dan ander materiaal leent voor allerlei experimenten. Je kan er zoveel mee doen en daarbij, het heeft iets heel natuurlijks. Anders b.v. dan metaal. Klei is ook veel sneller te verwerken. Het is een snel proces hè, ik hou erg van schetsen.

 

Karen’s werk heeft meestal een vrij strakke en monumentale uitvoering. De laatste tijd echter stapt ze steeds meer af van deze strakke vormgeving. In haar nieuwe werk zit een glooiende beweging. Karen zelf zegt daarover: Op de academie ben je gewend altijd verantwoording af te leggen voor alles wat je doet. Nu hoeft dat niet meer. Je bent in wezen je eigen baas en dat geeft een heel stuk vrijheid. Ik vind het b.v. heerlijk om materialen te combineren, maar dat deed je op de academie helemaal niet. Keramiek was keramiek; daar wil ik echter niet aan vast zitten. Ik ben geen keramiste. Op een gegeven moment wil ik misschien helemaal geen klei meer gebruiken. Ik wil meer naar het beeldhouwen toewerken in de toekomst. Tot dusverre heb ik me echter in klei het beste kunnen uiten.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Leeghwaterpark, Purmerend

 

Foto’s: maart 2006 en mei 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend