Keramische muur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keramische muur door Hans Muller m.m.v. leerlingen brugklas Purmerender Scholengemeenschap en Clusiuscollege, 2000

 

KUNST!werk

Beeldend kunstenaar Hans Muller bedacht het concept voor het monumentale kunstwerk. Een wezenlijk onderdeel van dit object is de bijdrage van 1100 leerlingen die tijdens een KUNST!-2-daagse de keramische tegels hebben gemaakt.

 

Het KUNST!werk bestaat uit een muur van ruim 9 x 3 meter met daarin een poort met een lichtkrant. In de lichtkrant bevinden zich 1100 statements van de leerlingen die zij geformuleerd hebben in het kader van het thema (tolerantie en respect). Bij elk bezoek aan het kunstwerk kunnen zij hun stelling in beeld brengen.

 

Het KUNST!werk heeft een permanente plaats gekregen in de openbare ruimte: het Leeghwaterpark in Purmerend. De lichtkrant is niet meer in bedrijf.

 

 

 

                                       

 

 

 

                     

 

 

 

                                                          

 

 

 

Tolerantie en respect

 

KUNST! heet het project dat dit voorjaar (2000) in Purmerend is uitgevoerd. Zo'n 1100 eersteklassers van vier scholen voor voortgezet onderwijs (van vmbo tot gymnasium) gingen aan de slag met schilderen, mozaïek, keramiek en theater rond het thema de vier elementen - water, vuur, aarde en lucht - die tevens symbool stonden voor tolerantie, respect, samenwerking, harmonie en samenhang. Aanknopingspunt was verder het cultureel erfgoed van Purmerend, het Purmerends plateel (aardewerk).

 

 

De projectcoördinator in opdracht van het Centrum voor Kunstzinnige Vorming Wherelant:

 

"Kinderen uit allerlei culturen - Marokkaanse meisjes met hoofddoekjes, Hollandse polderjongens - hebben samengewerkt aan iets groots, dat met hun omgeving te maken heeft en ook nog op 6 juli officieel wordt onthuld, met hotemetoten erbij.

 

'Dit kunnen we met z'n allen', is het gevoel. Voor hun tegel namen de kinderen van huis dierbare spulletjes mee die te maken hadden met het thema en die in de klei zijn afgedrukt. Die tegeltjes zijn dus allemaal persoonlijke verhaaltjes."

 

 

 

 

 

links: de tegel van Mohammed

 

 

Na een reeks vaklessen werden de kinderen ondergedompeld in een kunst-tweedaagse en maakten ze allemaal een kleitegel. AI hun tegels tezamen vormen de bekleding van een grote muur met poort die in een park in Purmerend is verrezen. Boven de poort loopt een lichtkrant met statements van de kinderen over tolerantie. Met een sleutelhanger met chip kunnen ze, als ze in de buurt zijn, hun eigen uitspraak activeren.

 

 

 

                      

 

 

 

 

                              

 

 

 

 


 

Hans Muller (1956)

 

Muller is installatiekunstenaar. Op zijn naam staan o.a. lichtkranten in Leidschendam en Tilburg. Bekend is ook de ‘Verhalentafel’ waar film, muziek en gesproken woord opgeslagen en bekeken / beluisterd kunnen worden. Ook de gevel van Claxonate aan het Schoolplein is van zijn hand.

 

 


 

Leeghwaterpark, bij het zwembad, Purmerend

 

Foto’s: november 2006 en mei 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend