Levensboom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levensboom door Rob Cerneüs, 1990

 

 

Verbondenheid

 

Het beeld is geschonken door het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten ter gelegenheid van het gereedkomen van het deelgebied Purmer-Zuid, de wijk Groenewoudt.

 

De kunstenaar Cerneüs deed het idee voor het beeld op in de wijk. Hij maakte een elkaar de hand reikend gezin rond een boom en noemde het werk ‘levensboom’. Hij wil hiermee eenheid, geborgenheid en kracht uitdrukken. De wethouder die de onthulling verrichtte, noemde het een symbool voor de verbondenheid van de bewoners.

 

 

Herkenbare kunst

 

In Monnickendam werd eerder een bouwproject afgesloten met een kunstwerk van Cerneüs. De enthousiaste reacties op dit beeld hebben er mede toe geleid dat ook voor Purmerend deze kunstenaar aangezocht is. De wethouder liet weten bewust voor een ‘behoudend’ beeld te hebben gekozen. “Wanneer je kunst wilt introduceren bij een breed publiek moet je met herkenbare kunst beginnen” lichtte hij toe.

 

De bewoners van Groenewoudt zijn erg tevreden met de keuze van de wethouder, sommigen waren bang dat er een “ijzeren staaf” voor hun deur zou komen. “Dit is echt leuk om naar te kijken als je met je hondje loopt” was een commentaar.

 

bron: de Noordhollandse Courant, 23 en 30 maart 1990

 

 

 

                   

 

 

 

 


 

Rob Cerneüs (1943)

 

www.cerneus.nl

 

Wikipedia

 

 


 

Mastbos, Purmerend

 

Foto’s: januari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend