Danseresje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danseresje door George van der Wagt, 1971

 

 

Van der Wagt was een beeldhouwer die zowel figuratieve als abstracte beelden maakte. De vorm speelt een bijzondere rol: het evenwicht in de compositie, in de verdeling van zware en lichte onderdelen en het spel tussen deze elementen zijn belangrijk.

 

 

               

 

                 Uit de Noordhollandse Courant van 21 juni 1971

 

De gemeente Purmerend is een fraai beeld rijker geworden. In het plantsoen aan de Nieuwegracht, dicht bij de plaats waar voorheen de muziektent stond, is een beeld geplaatst van de Amsterdamse kunstenaar G. v. d. Wagt. Het is een bronzen beeld van 1,80 m hoog op een sokkel van 1,30 meter.

 

Niet iedereen zal meteen zien wat het voorstelt, maar het gaat hier om een ballerina. Van der Wagt heeft er een geformeerd beeld van gemaakt. Een opengewerkt geheel, waardoor geen compact beeld is ontstaan, maar een serpentine-achtig geval, waarbij het vooral gaat om silhouet en contour.

 

De gemeente Purmerend heeft het beeld aangekocht. Het is de eerste keer, dat de Amsterdamse beeldhouwer iets aan deze gemeente heeft verkocht, Hij heeft ook nog niet eerder in Purmerend geëxposeerd. “Dat kost alleen maar geld”, aldus zijn mening.

 

 

 

 

                

 

 

 

 


 

George van der Wagt (1921-2007)

 

Van der Wagt werd geboren in Rotterdam en was daar van 1943 tot 1945 leerling aan de Academie voor Beelden Kunsten, onder andere bij John Raedecker. Deze assisteerde hij ook bij de realisering van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Hij is een monumentaal beeldhouwer die in zijn laatste jaren voornamelijk geschilderd heeft. Exposeerde vaak samen met partner Isa van der Zee (1928). Zij heeft onder andere grote bekendheid gekregen door haar goudgravures.

 

 

Frenk der Nederlanden ontmoet in zijn Parool-rubriek Amsterdam op 30 oktober 2006 de 85-jarige beeldhouwer George van der Wagt, die na een infarct geen beitel meer kan vasthouden. Zij lopen door het atelier aan de Weesperzijde dat hij dient te verlaten, de hand van de beeldhouwer glijdt liefkozend over de beelden en ontwerpen. Beroemd en rijk is de man nooit geworden, maar, zegt hij: “Het ging mij altijd om het maken zelf. Dan stond ik daar te hakken en te beitelen, pure verrukking.”

 

 

 

 

 

 


 

Nieuwegracht, Centrum, Purmerend

 

Foto’s: januari en maart 2006

 

 

 

 

Een ansichtkaart uit de zestiger jaren, het kunstwerk staat nu langs het water.

In 1911 is de muziektent (daterend uit 1891) verplaatst van het Doeleplein naar de Nieuwegracht en na een halve eeuw dienst in de jaren 60 weer verdwenen. In 2009 gaan er stemmen op de tent weer op te bouwen.

 

                 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend