het Phoenixpad

het begin en het einde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

††††††††††††††††††††

 

 

PoŽzieroute

 

In 2002 heeft de Purmerendse poŽziekring Phoenix de gemeente het idee aan de hand gedaan een poŽzieroute aan te leggen in het Purmerbos. Het idee viel in goede aarde en kunstenares Mirjam Bakkerwerd benaderd om een route te ontwerpen.

 

De opdracht kwam niet geheel toevallig bij Bakker terecht. De kunstenares: ďIk had in die tijd een schetsonwerp gemaakt voor een kunstroute door de Weidevenne en mijn map met de uitwerking daarvan lag op het gemeentekantoor. Ik werd benaderd om mijn ideeŽn op deze route door het Purmerbos los te laten. Dus heb ik een schets gemaakt en zijn we aan de slag gegaan. De inspiratie heb ik uiteraard uit de natuur gehaald, maar komt ook grotendeels uit mezelf en van bekende kunstenaars als Matisse, Picasso en Dali.Ē

 

 

††††††††† ††††

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††† merel†††

 

 

PoŽzie

 

Er is een dichtwedstrijd gehouden onder jongeren. PoŽzieworkshops zijn georganiseerd en onder begeleiding zijn de leerlingen gaan dichten.

Een aantal gedichten zijn opgenomen langs de route van het Phoenixpad. Twee jaar na de opening is de route uitgebreid met acht gedichten gemaakt door de initiatiefnemers van de poŽzieroute. Iedere twee jaar zal het pad verrijkt worden met nieuwe gedichten door nieuwe dichters.

 

Poort

 

Het begin van de route wordt gemarkeerd door een grote entreepoort gevuld met stammetjes afkomstig uit het bos. De poort, een omgekeerde letter U, heeft helaas geregeld te lijden van vandalisme. Het kronkelige pad dat zich achter de poort ontrolt, is gelardeerd met gedichten en beeldende kunst. Het pad, Ďhet Phoenixpadí, is vernoemd naar de dichtkring die met het idee gekomen is en werd in 2006 geopend. Kort voor de poort staat een informatiebord waarop te lezen is dat het pad 1642 stappen lang is.

 

Phoenix

 

Aan het einde van de route staat een phoenix met vlammende vleugels op de rand van haar nest. Zij heeft zojuist haar ei gelegd. Het fabeldier is onsterfelijk, het verrijst na een leven van 500 jaar steeds weer uit haar as. De vogel is het symbool van eeuwige verjonging, van steeds een nieuw begin.

 

 

††††††††††††† ††

 

 

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††

 

 

 

 


 

Mirjam Bakker(1964)

 

www.mirjambakker.nl

 

 


 

Purmerbos, Westerweg, Purmerend

 

Fotoís: juli 2009

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend