het Beloofde Land

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het land van beloften

 

De gevelsteen met het motief twee dragers met een grote druiventros komt vaker voor. Dergelijke gevelstenen zijn o.a. te vinden in Amsterdam (Herengracht en Rozengracht), Leiden (Beestenmarkt) en Roosendaal (Raadhuisstraat). Deze stenen gaan vergezeld van de tekst Ďint Lant van Beloftení of Ďhet Lant van Beloftení.

 

Het verwijst naar een Bijbels verhaal waarin verspieders het beloofde land Kanašn moesten verkennen. Als bewijs van de grote vruchtbaarheid van het gebied namen twee verkenners een enorme druiventros mee die ze alleen met zijn tweeŽn konden dragen. De gevelsteen met deze uitbeelding sierde vooral dranklokalen en herbergen.

 

 

†††††††††††††††††

 

 

Een land overvloeiende van melk en honing

 

In het bijbelboek Numeri wordt de geschiedenis beschreven: Na in Egypte uit gevangenschap ontsnapt te zijn, doolde het volk Israel door de woestijn. De profeet Mozes leidde hen naar Kanašn, het door God beloofde land. Toen ze daar aankwamen zond Mozes twee aan twee twaalf verkenners uit.

 

Tien verkenners verhaalden over een ontoegankelijk land dat bewoond werd door een sterk volk, de twee verkenners Josue en Kaleb meldden dat het land overvloeide van melk en honing en toonden hun meegetorste druiventros. De IsraŽlieten werden bang door de negatieve verslagen en wilden terug. Als straf moest het opstandige volk nog veertig jaar in de woestijn doorbrengen waarbij alle mensen van twintig jaar en ouder omkwamen, behalveJosue en Kaleb. Daarna trok het volk alsnog Kanašn binnen.

 

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† De steen is ingemetseld in nieuwbouw aan de Westerstraat.

 

 

 

 


 

Westerstraat 122, Purmerend

 

Fotoís: november 2009 en april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend