Water en Zon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Water en Zon door Nic Jonk, 1993

 

 

 

Van Kemenade onthult beeld ‘Water en Zon’ van Nic Jonk

 

Naar de Noordhollandse Courant van 23 juni en 15 juli 1993

 

Commissaris van de Koningin J. van Kemenade onthulde in het Vrijheidsplantsoen het kunstwerk ‘Water en Zon’ van Nic Jonk. Het kunstwerk is een geschenk dat bijeengebracht werd door het comité Kunst in De Purmer-Zuid. Het kunstwerk verbeeldt een in brons gegoten drie meter hoog oprijzende zeemeermin, die de zon met haar handen afdroogt.

 

De woordvoerder van het organiserende comité, dat o.a. bestond uit architecten, projectontwikkelaars, aannemers en makelaars, prees de toepasselijke naam, duidende op het hemelwater dat tijdens de onthulling overvloedig stroomde. Hij vertelde de aanwezigen dat de plaats waar het beeld staat, driehonderd jaar geleden uitsluitend uit water bestond. Omdat het comité naar een ‘poldermens’ zocht voor de realisering van het beeld, kwam men bij de in Grootschermer wonende Jonk terecht.

 

De burgemeester vertelde zich geen plek te kunnen bedenken waar het beeld beter tot zijn recht zou kunnen komen dan juist in De Purmer-Zuid, waar licht en water volgens hem zo herkenbaar aanwezig zijn. Na de toespraken verichtte van Kemenade de openingshandeling waarbij honderden ballonnen het luchtruim kozen en het beeld onthulden.

 

 

 


 

Nic Jonk (1928-1994)

Na een opleiding in het reklamevak, gevolgd door avondlessen aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam en een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, vestigde Nic Jonk zich in 1956 als zelfstandig beeldend kunstenaar te Amsterdam. Om in deze beginperiode in zijn onderhoud te voorzien, werkt Jonk tot 1975 als docent o/a op de Koninklijke Academie te 's-Hertogenbosch, Ateliers '63 te Haarlem, en de Rietveldakademie te Amsterdam, in 1965 verhuist Nic Jonk met zijn gezin naar Grootschermer, waar hij gaat werken in wat later het 'Nic Jonk Museum' zal gaan worden.

 

Jonk maakte zijn beelden volgens een bepaald concept. Eerst tekende hij kleine krabbels op een blocnote die voor niemand leesbaar zijn. De tweede fase bestond uit een mini-beeldje van was, waarbij alleen de grote vormen werden uitgewerkt. Vervolgens kwam er een groter en meer uitgewerkt model van klei. Tijdens het werken met klei stond Jonk het meest open voor inspiratie, ook al wist hij al hoe het beeld eruit komt te zien. Daarnaast was Jonk vooral gevoelig voor licht: de partijen die licht vangen, woog hij af tegen de schaduwpartijen. Bovendien wilde hij de negatieve vorm (de holte in het beeld) verantwoorden en als er meerdere zijn, ze tegen elkaar afwegen. In de vierde fase (het vertalen van het gipsmodel op ware grootte) maakte Jonk weinig ingrijpende correcties.

 

Nic Jonk dankt zijn bekendheid vooral aan zijn bronzen van mens- en dierfiguren. Vaak hebben ze een mythologisch thema, in andere gevallen zijn ze direct aan de natuur ontleend. De werken zijn voluptueus en sierlijk tegelijk en hebben een zowel krachtige als  gracieuze uitstraling. Zo'n 200 marktpleinen, straten en parken in Nederland worden gesierd met een beeld van Nic Jonk. Ook op openbare plekken in de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en België staan werken van deze Nederlandse beeldhouwer.

 

www.beeldentuinnicjonk.nl

 

 


 

Vrijheidsplantsoen, Purmerend

 

Foto: oktober 2007

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend