Ruďne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst- / speelobject: ‘Grillige muren met gaten’ door Toni Gerlach en Maarten Dekker, 1986

 

 

Uit de Noordhollandse Courant van 27 juni 1986:

 

 

Kunst als speeltuig voor de jeugd

 

In park, aan Zichthof en Graanstraat Purmer

 

Behalve beelden in het Leeghwaterpark zijn op nog drie plaatsen in De Purmer kunstwerken te bezichtigen. De sculpturen, alle drie opgetrokken uit rood baksteen, staan in parkje De Uitvlugt, achter de bibliotheek aan de Zichthof en op het schoolplein van De Akker aan de Graanstraat.

 

Verschil met de objecten in het Leeghwaterpark is, dat het hier gaat om kunst dat tevens als speeltuig dient voor de jeugd. De voorwerpen zijn dan ook geplaaatst op plekken waar doorgaans veel jeugd komt.

 

De objecten zijn vervaardigd door Tony Gerlach en Maarten Dekker: twee Noordhollandse kunstenaars uit Venhuizen en Wijdenes, die door de gemeente werden gevraagd de klim- en klauterkunstopdracht uit te voeren. Het resultaat slaat zeer aan. In de eerste weken dat de voorwerpen afgemetseld zijn, maken kinderen al druk gebruik van de onverwachte geste.

 

De cultureel ambtenaar meent dat beide kunstenaars bijzonder geslaagd zijn in hun opdracht. “De bedoeling die we er ook mee hadden om in de Purmer-Noord een doorgaande lijn te creëren, is niet helemaal gelukt. In eerste instantie wilden we iets noordelijker dan De Akker een voorwerp plaatsen. Het gebied is daar echter nog veel te ruig en er kwamen nauwelijks kinderen. Maar over het resultaat mogen we toch zeer tevreden zijn.”

 

Het beeld in De Uitvlugt bestaat uit twee rompvormige elementen die ruim twee meter hoog reiken. Het gemetselde voorwerp op het schoolplein is laag en langvormig. Het grootst is het beeld achter de bibliotheek. Het robuuste klimwerk is daar een opvallende verschijning op de kleine speelweide.

 

 

 

 

 

                  

              

 

 

Zie ook de Goedemeent, Purmerend

 

 


 

Toni Gerlach (1944) en Maarten Dekker (1950)

 

 


 

Graanstraat, Purmerend

 

Foto’s: juni 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend