Kunstburcht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstburcht door Rob Schreefel, 1990

 

 

Uit de Noordhollandse Courant van 4 oktober 1990:

 

Vandaag wordt in het Leeghwaterpark het ruim vier meter hoge kunstwerk van Rob Schreefel geplaatst. Het beeld, dat negen ton weegt, stelt een soort burcht voor en staat op het hoogste punt van het park waar vier wandelpaden elkaar kruisen.

 

Schreefel is bij het ontwerp uitgegaan van de vlakte van het park. “Het park had een verticaal element met een krachtige uitstraling nodig.” Voor de bouw heeft de kunstenaar negen soorten graniet gebruikt variërend van zwart naar rood.

 

De plaatsing van het kunstwerk vloeit voort uit de Beeldentuin die in 1986 in het Leeghwaterpark werd gehouden. Dit was een expositie van kunstobjecten van kunstenaars uit heel Nederland. De exposanten werd toen gevraagd een plan voor een beeld in het park te sturen. Uit de inzendingen werd het ontwerp van Rob Schreefel gekozen.

 

 

 

Opmerkingen bij het schetsontwerp:

 

“Verticaal element als contrast met vlakheid van park. Burchtachtige sfeer opwekkend. Natuurlijke kleuren van het graniet gebruiken. Om nadruk op vorm en kleur te leggen bepaalde delen polijsten andere ruw hakken.”

 

Het beeld bestaat uit twee delen: een granieten gepolijste kegel en een verticale kolom samengesteld uit verschillende granietsoorten (limbara, licht labrador, donker labrador, zwart zweeds, african red).

 

 

 

 

 

             

 

 


 

Rob Schreefel (1953)

 

Schreefel in Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Leeghwaterpark, Purmerend

 

Foto’s: januari 2006 en mei 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend