metaalplastiek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

metaalplastiek door Cornelis Keus, 1963/64

 

 

Het beeld heeft tot december 1989 behoord bij de streekschool Zaanstreek/Waterland in de Johanna Naberstraat. In 1990 was er een voorstel om het plastiek aan de gevel van een gebouw aan het Waterlandplein te bevestigen, maar het is herplaatst bij de aula op de Algemene Begraafplaats.

 

Het kunstwerk is gemaakt in de constructivistische stijl van de jaren zestig.

 

 

 

Uit de Noordhollandse Courant van

16 september 1964:

 

 

De hal van de nieuwe openbare u.l.o.-school aan de Johanna Naberstraat is deze week opgesierd met een kunstwerk. Ir. Keus uit Amsterdam vervaardigde in opdracht van het gemeentebestuur een koperen plastiek. Door ziekte van de ontwerper was de plastiek nog niet gereed, toen de school werd geopend, maar nu is het kunstwerk dan toch geplaatst.

 

Het is een hoog oplopend plastiek, dat een bijzondere aantrekkelijkheid ktijgt door de lichtval. Wat het precies voorstelt is niet bekend. Het is ook niet de bedoeling geweest van ir. Keus om iets uit te beelden. hij heeft iets willen maken dat naar zijn mening mooi is om naar te kijken.

 

De foto toont de plastiek

 

 

 

 


 

Cornelis (Kees Keus)  (1905-1987)

 

Kees Keus woonde en werkte eerst in Laren maar vanaf 1950 in Amsterdam. De autodidact Keus schilderde voornamelijk abstrakt en was daarnaast textielkunstenaar. Hij onderhield contact met Hans Ittman (1914-1972) een schilder/beeldhouwer met abstract geometrische stijl.

 

 

 

 

 

 

 


 

Purmerweg, aula Algemene Begraafplaats, Purmerend

 

Foto’s: november 2006 en mei 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend