muurdieren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muurdieren (5 panelen) door Joggem de Graaf, 1971

 

 

John F. Kennedyschool kreeg opfrissertje aan dode gevel

 

Uit de Noordhollandse Courant van 4 juni 1971:

 

Aan een van de blinde muren van de John F. Kennedyschool in Wheermolen is een kunstwerk aangebracht. Het is een zgn. fries, bestaande uit vijf plastieken, vervaardigd door de Haarlemse kunstenaar Joggem de Graaf. De heer De Graaf was door het bestuur van de school benaderd via de Culturele Raad Noordholland.

 

Bij het ontwerpen van het kunstwerk heeft hij zich laten leiden door twee grondgedachten: de plaats waar het moest komen en voor wie het moest dienen. Bij de uitwerking van het idee heeft Joggem de Graaf bewust vermeden een ‘volmaakte’ afbeelding te scheppen. De motieven die hij verwerkt heeft, zijn ergens motieven gebleven, zodat de kinderen die veel naar de fries zullen kijken er met hun fantasie verder mee kunnen.

 

Dat dit inderdaad het geval is, is al gebleken toen de scholieren van de John F. Kennedyschool het voor-ontwerp mochten zien en daarover hun indrukken vastlegden. Zo zagen sommigen een stripverhaal in het geheel. De beelden van de strip bestaan uit vissen (goeie en afgekloven exemplaren), poezen en een vogel.

 

Als materiaal gebruikte Joggem de Graaf stukjes hard gebakken tegel in grijs, wit, blauw, alsmede stukjes baksteen in diverse kleuren. Dit alles gevat in vijf platen beton. Het geheel levert een kleurrijk effect op, wat het uitstekend doet aan de voorheen nogal ‘dode’ gevel van het schoolgebouw. Purmerend telt overigens heel wat van die dode gevels die een opfrissertje best kunnen gebruiken. Maar dat is weer een andere zaak.

 

 

 

                          

 

 

                          

 

 

                          

 

 

                           

 

 

                          

 

 

 


 

Joggem de Graaf (1946)

 

De Graaf kreeg zijn opleiding aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren in Amsterdam en de Rijksacademie Amsterdam. Tot 1980 vervaardigde hij monumentaal werk, daarna richtte hij zich uitsluitend op tekenen en schilderen. Hij woont en werkt sinds jaren in Frankrijk.

 

 

 

 

                

 

 

 


 

Mercuriusweg, muur van school ’t Prisma, Purmerend

 

Foto’s: november 2006 en (detailfoto’s) augustus 2009

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend