zwerfkei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zwerfkei is een schenking van de familie Wals aan de gemeente, 1989

 

 

 

In de Wijkkrant Centrum werd in september 2007 de geschiedenis van de kei beschreven door Piet Jonker:

 

 

 

Kunst of kei?

 

Wie het wijkkantoor bezoekt, kán hem niet missen. Er ligt een soort rotsblok voor de deur. Hoe komt dat daar terecht? Is het kunst? Onze expert ging op onderzoek uit en na diepgaand speurwerk werd duidelijk dat het niet om een kunstwerk gaat, maar om een geschenk.

 

Rond 1989 kwam een einde aan de verwikkelingen over de reconstructie van de Oude Sluis en Schoolplein / Tramplein. Na jaren van onderhandelen met de eigenaren van bedrijfspanden en woningen kon er eindelijk worden gesloopt en gebouwd. Toen de nieuwe bebouwing klaar was, kon er worden begonnen met de bestratingwerkzaamheden. De oude klinkers moesten eruit, er was nieuwe riolering en wegfundering nodig en er kwam nieuw asfalt.

 

Op 11 september 1989 begon aannemer Koop-West met de bestrating op het binnenterrein van de Oude Sluis en drie weken later gingen Schoolplein / Tramplein op de schop. Ook toen was het al druk in de stad en werd het verkeer tijdens de werkzaamheden geregeld door middel van stoplichten. De bus had daardoor vertraging en automobilisten werd aangeraden dit deel van Purmerend te mijden. Het benzinestation werd verplaatst naar de andere kant van de straat en de grond werd gesaneerd en afgewerkt met een klinkerbestrating.

 

De familie Wals, eigenaar van enkele gesloopte panden en het benzinestation, vond het eigenlijk een kale bedoening. Wals bestelde bij Koelemeijer * een grote zwerfkei en schonk deze vervolgens aan de gemeente. De kei kreeg een mooie plek op het pleintje en eindigde zo, nu voor het wijkkantoor, aan het Tramplein zijn zwervend  bestaan.

 

 

* een tuincentum, inmiddels in andere handen

 

 

 

                 

 

                De steen ligt als een trouw bewaker voor het gebouw, schijnbaar slapend maar een rots in de branding.

 

 

 

 

                                 

 

 

 

 

 


 

Tramplein, Purmerend

 

Foto’s: januari 2006 en juli 2009

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend