Dynamiek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Dynamiek”  door Marie-Jacqueline Boormans, 1988

 

 

Op de plaquette: Aangeboden door Ziekenfondsen PWZ  28-11-88  ter gelegenheid van de ingebruikname van het Streekziekenhuis Waterland.

 

 

 

Beeld PWZ symbool betrokkenheid ziekenfonds bij Streekziekenhuis

 

Uit de Noordhollandse Courant van 29 november 1988

 

Ziekenfondsen PWZ heeft gisteren het beeld ‘Dynamiek’ van de beeldhouwster Marie-Jacqueline Boormans aangeboden aan het Streekziekenhuis Waterland. Het beeld moet de betrokkenheid van het PWZ bij het onlangs geopende Streekziekenhuis symboliseren. Burgemeester van Dam heeft het in brons gegoten beeld dat bij de hoofdingang van het ziekenhuis staat, onthuld.

 

De algemeen directeur van PWZ zei dat het publiek een vage beeldvorming van het ziekenfonds heeft. PWZ is volgens de directeur echter meer dan een betaalkantoor. Het regionale ziekenfonds is niet op winstbejag gericht. het heeft volgens de directeur een sociaal karakter. Hij deelde mee, dat de Waterlandse inwoners erbij gebaat zijn wanneer er goede afspraken worden gemaakt tussen het PWZ en het ziekenhuis. Het onthulde beeld is het symbool dat op en gezamelijke verplichting wijst.

 

De burgemeester benadrukte dat de aandacht voor de volksgezondheid groot moet zijn. Hij betreurt het feit dat solidariteit dreigt te verdwijnen. ‘Wij moeten hier geen Amerikaanse toestanden krijgen’. Als voorbeeld noemde hij een vrouw die aan haar been geopereerd werd, maar nog drie maanden moest sparen voor een noodzakelijke heupoperatie. Het kunstwerk van Marie-Jacqueline Boormans druk volgens de burgemeester uitstekend de dynamiek en solidariteit uit tussen ziekenfonds en ziekenhuis.

 

 

Ondynamisch

 

Het werk stond bij de onthulling bij de hoofdingang van het ziekenhuis, vijftien jaar later bevond het zich aan de westzijde van het gebouw (foto’s). Voorjaar 2006 werd het achter een hek gezet, het is nu slechts vanuit de hal zichtbaar. Er omheen lopen en het vormenspel, de dynamiek, ondergaan is niet meer mogelijk. Ziekenfonds PWZ bestaat niet meer.

 

 

 

                    

 

 

 


 

Marie-Jacqueline Boormans (1938)

 

www.mariejacquelineboormans.eu

 

 

                                

 

 

 

 


 

Waterland Ziekenhuis / Waterlandlaan, Purmerend

 

Foto’s: januari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Purmerend