De Dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Dag door Artus Quellinus I, 1659

 

                                  (48,5 x 43 cm)

 

 

 

 

 

 

Modello

 

Een beeldhouwer maakte eerst een model van een beeld dat hij in gedachten heeft. Een ‘bozzetto’ is een grove vroege versie, de daarna meer uitgewerkte versie heet ‘modello’. Een eventueel achteraf gemaakt model heet ‘ricordo’. De opdrachtgevers konden zich buigen over het voorgenomen werk en er hun mening over geven. Quellinus heeft met deze modello een terracottabeeldje gemaakt naar het grafbeeld ‘de Dag’ van Michelangelo*.

 

 

 

* Michelangelo maakte begin 16e eeuw voor de San Lorenzo (Medici-kapel) in Florence twee graftomben met ieder twee halfopgerichte naakte mensfiguren, op ieder graf een man en een vrouw. Op het graf van Lorenzo de' Medici liggen Avondschemering (man) en Dageraad (vrouw), op het graf van Giuliano de' Medici liggen Dag (man) en Nacht (vrouw).

 

 

 

Barok

 

Het beeldje laat zien dat Quellinus beďnvloed was door zowel het Italiaanse classicisme als door de stijl van de barokke Antwerpse schilder Rubens. Quellinus was jaren in Italië in de leer en aan het werk geweest. Bij de expositie ‘Voorbeeldige busten’ in 2008 te Brussel werd gesteld dat een portret door Quellinus uit 1664 toont dat zijn stijl een barokke grandeur had aangenomen.

 

Het model is niet in het groot uitgevoerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artus Quellinus de Oude (1609-1668)

 

Quellinus de Oude ofwel Quellinus I woonde vanaf 1648 of 1650 in Amsterdam en kreeg de opdracht het stadhuis op de Dam te decoreren met beeldhouwwerk. Hij werkte vanaf 1650 vijftien jaar aan de opdracht, maar hield zijn atelier in Antwerpen aan. In de periode 1650-1658 produceerde Artus bijna al zijn ontwerpen voor het stadhuis, maar de uitvoering van de sculpturen liet hij grotendeels over aan zijn medewerkers. Quellinus werd per werk betaald en had tussendoor de handen vrij andere opdrachten aan te nemen.

 

In 1658 was Quellinus voor enige tijd terug in Antwerpen, hij kocht er dat jaar een huis met opstal en grond, zijn zuster trouwde in september, hij verwierf verschillende opdrachten voor kerken - waaronder de St. Andrieskerk -  en liet er juli 1659 een nieuw testament opmaken (bron). 

 

 

                   Wikipedia                Quellinus: De Tijd uit 1931

 

 

 

           

 

               Links: Artus Quellinus de Oude door de graveur Hubertus Quellinus, ca 1655-1668

 

                                                                                                   Rechts: Artus Quellinus de Oude door Richard Collin, 1662

 

 

 


 

Rijksmuseum Amsterdam

 

Foto’s: oktober 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in het Rijksmuseum