Bronstijden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’age d’airain door Auguste Rodin, 1876

 

                                   Het bronzen tijdperk, vijf gietingen uit verschillende jaren

 

 

 

 

 

 

                                                                                                  Het tijdperk waarin de menschheid ontwaakte

 

                                                                                          

 

                                                                                            Algemeen Handelsblad, 14 mei 1904

 

 

Overwonnene met/zonder wapen

 

In 1876 maakte Rodin een reis naar Ialië waar hij onder de indruk raakte van het werk van Michelangelo en waar hij sculpturen uit de klassieke oudheid bestudeerde. De reis en het werk ‘de stervende slaaf’ van Michelangelo  inspireerden hem tot het maken van de figuur ‘Het bronzen tijdperk’. In België, Rodin woonde toen in Brussel, werd het gipsmodel in 1877 tweemaal tentoongesteld onder de titel ‘De overwonnene’ (het werd ook wel ‘De gewonde soldaat’ genoemd); het stelt waarschijnlijk de Franse nederlaag in 1870  tegen de Pruisen voor. De overwonnene had op de eerste expositie nog een lans in de linkerhand, op de tweede was het wapen weggelaten.

 

 

 

 

 

 

Geruchten

 

Na een lovende beschrijving besloot een kunstcriticus van de krant L'Etoile belge (Belgische ster) met een roddel die de ronde deed: Rodin zou het realistische beeld door middel van een gipsafgietsel van zijn model gemaakt hebben want het beeld was te levendig, te echt. Die maakprocedure is een kunstenaar onwaardig en Rodin probeerde het gerucht de wereld uit te helpen maar dat lukte niet volledig. Als reactie op de twijfel maakte Rodin zijn volgende beeld niet levensgroot maar meer dan levensgroot.

 

 

Voorspraak van vrienden

 

Rodin wilde het beeld vervolgens in 1880 in Parijs exposeren. De commissie die toelating tot de Salon en het gieten in brons moest goedkeuren twijfelde echter vanwege de geruchten die hen bereikt hadden. Rodin fotografeerde zijn model Auguste Neyt en stuurde de foto’s en gipsafgietsels van Neyt naar Parijs om het verschil met zijn beeld aan te tonen. Maar de commissie nam niet de moeite de bewijzen te onderzoeken. Op voorspraak van kunstenaarsvrienden kwam het beeld echter alsnog op de expositie. Het werk was een onmiddellijk internationaal succes, Rodin verwierf er bekendheid mee. In hetzelfde jaar volgde -opnieuw op voorspaak van de vrienden- de staatsopdracht voor de Hellepoort.

 

 

Links: model Auguste Neyt

 

 

 


 

Auguste Rodin (Fr. 1840-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

                               Iedere gieting heeft zijn eigen patina; de vijf zijn gegoten in de periode 1900-1920

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Rodin, Genius at work’ in het Groningermuseum, 2016-2017

 

Foto’s: februari 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Auguste Rodin