Claudel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gedachte (Portret van Camille Claudel) door Auguste Rodin, 1893-95

 

                                  gips, de marmeren versie is ontstaan tussen 1886-1889

 

 

 

 

 

Het model voor dit werk was beeldhouwer Camille Claudel. Claudel werd geboren in 1864 en bleek al vroeg te beschikken over artistiek talent, op haar dertiende maakte ze klei-portretten van Napoleon en Bismarck. Ze mocht op les bij de beeldhouwer Alfred Boucher. Hij overtuigde haar ouders dat ze in Parijs verder moest studeren en ze huurde er een atelier samen met andere vrouwelijke beeldhouwers. Toen Boucher in 1882 naar Italië vertrok, nam Rodin zijn supervisie over. Rodin was onder de indruk van het werk van Claudel, ze werd zijn leerling, assistent, model en geliefde.

 

 

 

      

 

                                                                                                                                                                         Camille Claudel, 1884

 

 

Rodin en Claudel gaven elkaar inspiratie. Rodin: “Ik heb haar laten zien waar het goud ligt, maar het goud dat zij vindt, is geheel en al van haar zelf.”

 

In 1886 tekende Rodin een soort contract: Camille Claudel zou zijn enige leerling zijn en hij zwoor haar trouw te blijven. Mogelijk vertaalde hij dit ‘huwelijkscontract’ in dit beeld waar Claudel naar gedacht wordt een bruidsmutsje draagt (het lijkt op de muts van een pas getrouwde Bretonse). Aan de relatie kwam in 1898 een eind.

 

 

 


 

Auguste Rodin (Fr. 1840-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Rodin, Genius at work’ in het Groningermuseum, 2016-2017

 

Foto’s: februari 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Auguste Rodin