Dichter-Denker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De denker door Auguste Rodin, 1903

 

 

Rodin ontwierp de peinzende man in 1880 voor ‘De poort van de hel’. De man stelt Dante voor - de poort van de hel was geïnspireerd op het werk van Dante - en het beeld kreeg de titel ‘De dichter’. De pose was gedeeltelijk gebaseerd op het beeld Lorenzo de Medici van Michelangelo. In 1888 werd ‘De dichter’ los tentoongesteld en werd daarmee ook een zelfstandig werk, de naam bleef gehandhaafd want in 1897 meldde een krant dat “de beroemde Fransche beeldhouwer” de stad Genève twee beelden had geschonken, “le Poète en la Femme accroupie” (de dichter en de hurkende vrouw). In 1903-04 maakte Rodin een vergrote versie en onderging het beeld een naamsverandering.

 

 

 

 

 

 

 

       

 

                                                                                                                         Algemeen Handelsblad, 14 december 1903

 

 

 

 

 

 

Belichaming van de menschheid

 

Het Algemeen Handelsblad van 20 juni 1904 meldde dat in Frankrijk geld ingezameld werd om de ‘Penseur’ “aan te koopen en aan het volk van Parijs cadeau te doen, ten einde het ergens op de straat te zetten”. Verder citeerde de krant een Franse kunstrecensent:  het beeld is “de volledigste en het meest levende belichaming van de tegenwoordige menschheid. [..] Na het denken de arbeid. Deze schoonheidsles moet dit beeld van den Mensch eens brengen aan het volk.”

 

In een paar maanden was het geld bijeen gebracht en in november werd alvast in afwachting van het bronzen exemplaar een gipsen versie geplaatst bij het Pantheon. Twee maanden later werd het vernield. Uit verschillende krantenberichten samengesteld: ‘Een chauffeur genaamd Jozeph Picou heeft Zondagavond het gipsafgietsel van Rodin’s ‘Penseur’ met bijlslagen vernield. Hij noemde zichzelf een groot man en beweerde dat men voor hem ook een standbeeld moest oprichten. Hij gaf zich zelf bij de politie aan. Men vermoedt dat de dader krankzinnig is.’

 

April 1906 werd de bronzen ‘Denker’ bij het Pantheon onthuld, zestien jaar later is het herplaatst in de tuin van het huidige Rodinmuseum in Parijs. Ook op het graf van Rodin staat een exemplaar.

 

 

 

       

 

                                                                                                              ansichtkaarten: ‘Le penseur’ voor het Pantheon

                                                                                                                                                  (1906-1922)

 

 


 

Auguste Rodin (Fr. 1840-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Rodin, Genius at work’ in het Groningermuseum, 2016-2017

 

Foto’s: februari 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Auguste Rodin