Oude vrouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zij, die de eens prachtige vrouw van de helmenmaker was door Auguste Rodin, 1880-83

 

                           andere namen: De oude vrouw, De oude courtisane en Winter

 

 

 

 

 

 

‘Het leelijke in de natuur’

 

Voor dit beeld poseerde de 82-jarige Italiaanse Caira. Het verhaal gaat dat de oude dame te voet naar Parijs was gekomen om nog eenmaal haar kind te zien. Ze was in behoeftige omstandigheden en haar werd door landgenoten aangeraden Rodin om hulp te vragen. De kunstenaar raakte gefascineerd door haar uiterlijk en vroeg haar te poseren. Hij maakte eerst een reliëf bedoeld voor De poort van de hel, maar vervolgens een zelfstandig werk.

 

In 1910 verscheen in de Revue de Paris een interview met Rodin waarin hij zei (uit de Arnhemsche courant, 30 augustus 1910):

 

De groote hoop meent, dat het zoogenaamd leelijke in de natuur door den artist moet worden voorbijgegaan. Dat is echter een grove fout, want wat gewoonlijk leelijkheid heet in de natuur kan tot hooge schoonheid worden in de kunst. Voor den kunstenaar is alle natuur schoon. De mensen beschouwen als leelijk alles wat mismaakt en ongezond is en wat ziekte, zwakte en lijden uitdrukt. Zij beschouwen als leelijk, al wat die regelmaat stoort, die zij symbool vinden van gezondheid en kracht. [..] Maar wanneer een groot schilder of schrijver een van die leelijkheden aangrijpt, dan ontplooit het zich onmiddellijk tot iets nieuws. Even raakt hij het aan met zijn tooverring en het slaat om in schoonheid. Hij bezit de kunst van den alchemist, de tooverkunst.

 

 

                                                                              

 

 

 

 

 

De titel van het werk is ontleend aan het gedicht ‘Les regrets de la belle heaulmière jà parvenue à vieillesse’

van de dichter François Villon uit de 15e eeuw.

 

 

 


 

Auguste Rodin (Fr. 1840-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling ‘Rodin, Genius at work’ in het Groningermuseum, 2016-2017

 

Foto’s: februari 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Auguste Rodin