Baldakijn en Hek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baldakijn en Hek door Rik van Dolderen, 1994 en 1993

Een horizontale beweging in de ruimte

 

 

 

 

 

 

Komeet of slurf

 

Het Kasterleepark is een kleine groene oase in de tuinstad die eind vorige eeuw gebouwd is. Het ernorme, lange maar luchtige bouwsel Baldakijn ligt in het verlengde van het langgerekte park en vormt een schakel, een overgang van het park naar naastgelegen Belgiëplein. Als ondertitel heeft van Dolderen zijn werk meegegeven: ‘een horizontale beweging in de ruimte’.

De zwevende kubus aan de kant van het plein met het open skelet er achter is eens omschreven als een komeet met staart. Maar het roept ook associaties op van de slurf tussen terminal en vliegtuig, dat zou ook beter passen bij de naam baldakijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hek

 

Het hek vormt ook een overgang, het is niet bedoeld als schakel maar als afscheiding tussen het park en de bebouwing. De overgang is luchtig, speels en wisselend in beleving bij veranderend perspectief.

 

 

 

 

 

 

 


 

Rik van Dolderen (1958)

 

CV

 

Van Dolderen wordt geboeid door moderne wereldsteden als Tokio, Los Angeles en New York. Tijdens en direct na zijn studie liet hij zich inspireren door de geschiedenis van een bepaalde plek, ingegeven door de opvatting van de architect Aldo Rossi dat alle onderdelen van een stad gezien moeten worden als restanten van het leven. In de jaren tachtig maakte Van Dolderen gebruik van beeldelementen die verwijzen naar een stedelijke context. Na 1988, beïnvloed door een reis naar Japan en door de ideeën van Roland Barthes en Paul Virilio, veranderde zijn werk. Sinds die tijd spelen aspecten als beweeglijkheid, schijnbare gewichtloosheid en transparantie een belangrijke rol.

 

(citaat van de website  Kunst en publieke ruimte)

 

 

 

 

 

 

 


 

Kasterleepark,  Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart