Omgekeerde prisma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omgekeerde prisma door Piet Hein Stulemeijer, 1996

 

In de volksmond heet het beeld de gekantelde of omgekeerde piramide.

 

 

 

 

 

 

Welkomsgebaar

 

De eerste paal voor het Slotervaarziekenhuis is geslagen in 1971, vier jaar later werd het opgeleverd en verhuisden patiënten en personeel van het Binnengasthuis naar dit nieuwe onderkomen. Het Slotervaartziekenhuis wilde later graag een kunstwerk dat als terughoudend welkomsgebaar zou dienen op het dak van het gebouw. Stulemeijer vervaardigde voor die plek een gekantelde prisma.

 

 

Prisma

 

De kunstenaar maakte na 1986 grote glasobjecten, licht was een belangrijk ingrediënt van zijn werk. Uit het ‘in memoriam’ van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers:

 

Piet Hein was een alleskunner. Zijn werk bevond zich tussen beeldhouwen / vormgeven en architectuur. Hij heeft in dit verband veel onderzoek gedaan naar licht, hoe licht valt en wat het reflecteert. Het is niet verwonderlijk dat zijn materiaalkeuze op plastic en glas viel in combinatie met metaal. Veel van zijn uitgevoerde monumentale opdrachten hebben met reflectie, transparantie en energie te maken. Het zijn grote  monumentale en constructivistische werken, die de omgeving als een spiegel omarmt.

 

Een prisma is gemaakt van transparant materiaal, bijvoorbeeld glas. Het rafelt licht uiteen in de kleuren van het spectrum of reflecteert het, afhankelijk van de invalshoek. Stulemeijer werkte ook aan een communicatieproject met de titel ‘Reflection’ waarbij het ging om een verbinding te maken tussen Zwitserland en de Noordzee. Het is voor te stellen dat in dat project de machtige gekantelde prisma op het dak als imaginair ‘ontvangst- en doorgeefstation’ fungeerde in die verbinding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Piet Hein Stulemeijer (1941-2009)

 

Beeldend kunstenaar, fotograaf, onderzoeker en initiator / uitvoerder van grote landschappelijke projecten. Hij kon met trots verhalen over het omgevingsobject op het dak van het Slotervaart ziekenhuis.

 

In Alkmaar aan de gevel van het politiebureau hangt een glasapplique van de kunstenaar, in Beemsterzwaag staat een hoekig puntig glasobject evenals vlakbij Bergen op Zoom: ‘In gsprek met’ (2000). Zijn spiegelglazen ‘Vredesmonument’ (1993) in Leiden, omschreven als een scheefstaande kubus met openingen, is in 2001 verwijderd vanwege voortdurende vernielingen. Het Noordbrabants museum bezit ‘Reflectie kubussen’.

 

 

Stulemeijer studeerde binnenhuisarchitectuur aan de Kunst Academie in Tilburg van 1959 tot 1963. Daarna is hij werkzaam als ontwerper bij een architectenkantoor. In 1967 startte hij als zelfstandig vrij gevestigd kunstenaar. Stulemeijer hield zich onder meer bezig met beeldhouwen en het ontwerpen van meubelen en toegepaste kunst. Vanaf 1986 specialiseert hij zich in de toepassing en verwerking van glas in ruimtelijke projecten.

 

 

 

 

 

 

 


 

Louwesweg,  Amsterdam Slotervaart

 

Foto’s:  maart en april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart