Rembo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rembo door Bastienne Kramer, 2005

                                   een ‘hufter-wanted’ beeld

 

 

Vandalisme

 

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst:

 

Het beeld Rembo van Bastienne Kramer is begin december 2005 geplaatst in het Rembrandtpark in Amsterdam. Rembo is een 3,20 m hoog beeld en gemaakt van groen geglazuurde keramiek met een gedetailleerde versiering op de huid, gebaseerd op een uitvergroting van de traditionele techniek; Friese kerfsnede.

 

Bastienne Kramer heeft met dit kunstwerk een zichtbare, letterlijk en figuurlijk beweeglijke vertaalslag voor het verschijnsel vandalisme in de openbare ruimte gezocht. Elke keer als de oppervlakte van Rembo beschadigd wordt, zal op die plaats een camouflagevlek van brons in de huid van het beeld ingelegd worden. Het keramische kunstwerk verandert  in de loop der tijd partieel in een bronzen beeld; het relatieve van de huidige verschijning wordt geaccentueerd en de verandering tot kwaliteit en ‘meerwaarde’ verheven.

 

Door oneigenlijke inzet van ambachtelijke technieken binnen een beproefde vormentaal voegt Bastienne Kramer het vertrouwde en het bevreemdende van culturele en maatschappelijke afspraken, uitingen en stijlen bij elkaar.

 

Stadsdeel Slotervaart heeft de kunstenaar gevraagd in het ontwerp voor een beeld in de openbare ruimte rekening te houden met extreme vormen van vernielzucht in de omgeving van het Rembrandtpark.

 

 

 

                    

 

 

 

 


 

Bastienne Kramer (1961)

 

Bastienne Kramer maakt sculpturen, die zij als autonome werken of als onderdeel van installaties exposeert. De onderwerpen voor haar werk zijn meestal afkomstig uit de populaire cultuur. Zij gebruikt vaak seksistische en extreem rolbevestigende beelden om deze in een politiek kader terug te plaatsen. Het werk van Bastienne Kramer gaat over machtsverhoudingen in gemeenschappen met vastliggende belangen. Deze thematiek staat centraal in haar beelden en installaties.

 

www.bastiennekramer.nl

 

 

 


 

Viaduct Postjesweg / Rembrandtpark

 

Foto’s: februari 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart