Golf met drukveer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Golf met drukveer door Gerard van den Eerenbeemt, 1979

 

 

Waterdruk

 

Hoe verbeeld je druk, of liever, waterdruk? Bij de hoek Heemstedestraat en Delflandlaan ligt een schutsluis, de Westlandgrachtsluis, die de waterscheiding vormt tussen het stadspeil van de Westlandgracht (-0.40 NAP) en de Slotervaart op polderpeil (-2.10 NAP). Een hoogteverschil van 1.70 m. Dat levert een enorme waterdruk op, water wil zich nivelleren, het laagste punt zoeken. De sluis zorgt ervoor dat de waterniveau’s gescheiden blijven, en doorvaart toch mogelijk is.

 

Het punt wordt gemarkeerd door een kunstwerk dat de waterdruk verbeeldt. Beeldhouwer Van den Eerenbeemt heeft de verbeelding van waterdruk opgelost met een drukveer gedragen door golven.

 

                            

 

 

 

 

 


 

Gerard van den Eerenbeemt (1936-2011)

 

Gerardus Leonardus Godefridus Maria van den Eerenbeemt was Limburger van geboorte, hij overleed januari 2011 in zijn woonplaats Limognes, in Frankrijk. De familie in de overlijdensadvertentie: “De wereld is leger nu we niet meer door zijn ogen kunnen kijken”. Het  Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie schetst zijn veelzijdigheid: de kunstenaar staat in de database te boek als aquarellist, beeldhouwer, collagist, etser, gouache-schilder, graficus, graveur, glasschilder, pentekenaar, schilder, tekenaar en wandschilder.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Heemstedestraat / Delftlandlaan,  Amsterdam

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart